Ga naar de inhoud
Amsterdam

Bij deze tattooshop rolt je verrassingstatoeage uit de kauwgomautomaat

De kauwgomballenautomaat met tattoos doet het vooral onder toeristen goed Beeld © Editie NL

Een kauwgomballenautomaat laten bepalen welke tattoo je op je lijf laat vereeuwigen: in een tattooshop in Amsterdam gebeurt het echt. Ink With Bubbles is vooral onder toeristen een hit. "Normaal koop je een souvenir, nu heb ik een tattoo als aandenken."

Het concept is simpel: je gooit een muntje in de machine en die geeft vervolgens een balletje met daarin drie ontwerpen voor tatoeages. Daarvan kies je er een uit, en die laat je op je lichaam zetten.

Op TikTok delen jongeren filmpjes van hun ervaringen in de tattooshop.

Eigenaar Sarah Bargstani is er maar druk mee. "Het is een gekkenhuis", vertelt ze aan Editie NL. "Ik had niet verwacht dat het zo zou exploderen. Toeristen zijn altijd wel in voor iets geks. Ik word hier blij van."

Tulp en vlinders

Een Britse toerist laat zien hoe ze vandaag twee kleine vlinders op haar enkel heeft laten zetten. "Ik was van tevoren een beetje zenuwachtig. Een tattoo is toch voor altijd", vertelt ze. "Gelukkig zat er eentje bij die ik leuk vond."

Ze heeft haar tattoo hier laten zetten omdat ze het concept leuk vindt. "Ik ben hier op vakantie, dus waarom niet? Het leek me een leuke ervaring. Normaal koop je een souvenir, nu heb ik een tattoo als aandenken."

Ben
Lees ook:
Ben Affleck liet gigantische break-uptattoo zetten: 'Jennifer walgt ervan'

Een Duitse vrouw heeft een een tulp op haar pols laten tatoeëren. "Het was een spontane actie. Ik vind hem heel mooi. Als ik er een had moeten nemen die ik niet leuk vond, had ik wel even gehuild", zegt ze lachend. 

Slimme marketing

"Het is heel creatief, en marketingtechnisch goed bedacht", zegt Andy Han van Stichting Spijt van Tattoo. "Veel vakantiegangers vinden het leuk om een herinnering te hebben aan de vakantie. Ze spelen in op die vraag."

Maar echt slim om het te doen is het volgens hem niet. "Mensen handelen hier in een impuls. Maar een tattoo zetten is niet hetzelfde als het blauw verven van je haar."

Tattooshops

Het aantal tattooshops neemt de afgelopen jaren flink toe. In 2017 waren het er nog 1211. In 2019 waren het er 1423. En vorig jaar stond de teller al op 1896.

Bron: Kamer van Koophandel

Spijt

Veel mensen kampen met spijtgevoelens na het zetten van een tattoo, weet Han. "Er zijn de afgelopen jaren gigantisch veel tattooshops bijgekomen, dus je kunt wel begrijpen dat ook het aantal spijtoptanten onwijs is toegenomen."

Dat is volgens hem ook niet vreemd. "Je smaak verandert nu eenmaal met de tijd. Jij bent nu niet dezelfde jongen als over tien jaar. Veel jongeren nemen een tattoo en krijgen daarna spijt."

Hij hoopt dat mensen daar beter bij gaan stilstaan. "Een waarschuwingsbord bij de ingang van de tattooshop hoeft echt niet. Dat is net alsof je bij de kroeg een waarschuwing geeft: drinken is niet goed voor je. Maar er moet wel meer bewustwording komen."