Ga naar de inhoud
Levi's 501 bestaat 150 jaar

Wat maakt kleding tijdloos? 'Mag niet te uitgesproken zijn'

Volgens stylist Lizzy van der Ligt is de Levi's 501 een typisch tijdloos kledingstuk

Een jubileum voor de Levi's 501: de 'spijkerbroek der spijkerbroeken' bestaat in mei 150 jaar. Nog altijd is het model erg geliefd. Wat maakt een kledingstuk zoals deze broek tijdloos?

Spijkerbroeken werden oorspronkelijk door mijnwerkers gedragen in de Verenigde Staten – toen nog als overall over andere kleding heen, omdat de stof lekker stevig was. De grondlegger van het 501-model is Jacob Davis, die bedacht om koperen klinknagels aan te brengen op de werkbroeken. Hij sloeg de handen ineen met kleermaker Levi Strauss.

"Die klinknagel is de zogenoemde rivet die we nu op elke spijkerbroek zien", vertelt Roger Kenbeek, eigenaar van verschillende vintagewinkels in Amsterdam. "Levi's had daar 20 jaar lang patent op, vanaf 1873."

Hier
Lees ook:
Hier is dus dat kleine zakje in je spijkerbroek voor

Pas veel later, na de Tweede Wereldoorlog, raakte de 501 in de mode als vrijetijdskleding. En nog steeds wordt hij veel gedragen, ziet Kenbeek in zijn zaken. "De 501 is razend populair. Er zijn eigenlijk te weinig exemplaren van. We zouden hem wel tien keer meer willen inkopen."

Tijdloos

Ook stylist Lizzy van der Ligt is groot fan. "De 501 is mijn lievelingsbroek, ik heb er heel veel. Hij is tijdloos, stevig, overal mee te combineren en hij heeft iets cools. Én je billen zien er goed uit. Als stylist adviseer ik dat iedereen er een in zijn kast moet hebben", vertelt ze aan Editie NL.

Er zijn wel meer van zulke tijdloze kledingstukken die nooit uit de mode raken, zegt Van der Ligt. "Bijvoorbeeld witte of lichtblauwe overhemden – die dan weer vaak gecombineerd worden met Levi's-spijkerbroeken. Of bijvoorbeeld de Ralph Lauren polo en blouse. Maar ook Allstars, Nike Air Max, leren jacks, blazers, en loafers."

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam Fashion Week in teken van tijdloze kleding

Wat een kledingstuk tijdloos maakt? "Ik denk dat het niet heel uitgesproken mag zijn. Soms zie je jeans met enorme gaten erin, maar die zijn twee jaar later weer minder hip. De Levi's 501 is eigenlijk een hele simpele jeans, hij doet wat ie moet doen. Hij heeft ook geen gekke wassing. Hij is heel normaal, en daarom gaat-ie nooit uit de mode."

Daarnaast is tijdloze kleding altijd goed te combineren, zegt de stylist. "Dat maakt dat je zulke kledingstukken jaren later nog steeds in de kast hebt liggen. Ze passen overal bij."

Ten slotte is een tijdloos kledingstuk voor iedereen: van jong tot oud. "Neem Allstars: daar zouden mijn ouders op kunnen lopen, maar mijn dochter van twee ook."