Ga naar de inhoud
Bram van den Berg

Nederlandse drummer bij U2: 'Hij heeft een fantastische sound'

Bono en Larry Mullen Beeld © Getty Images

Sinds vandaag kent iedereen Bram van den Berg. De Nederlandse drummer van Krezip mag tijdelijk invallen bij een van de grootste bands ter wereld: U2. Bono kon waarschijnlijk kiezen uit alle drummers van de wereld, en ze kozen voor Bram. Is hij het grote drum-geheim van Nederland?

Van den Berg vervangt drummer Larry Mullen die tijdelijk uit de running is omdat hij wordt geopereerd aan zijn arm.

Krezip-drummer
Lees ook:
Krezip-drummer Bram van den Berg speelt tijdelijk bij U2

Erik Willemsen van muziekblad Slagwerkkrant wist niet wat hij hoorde toen het nieuws tot hem kwam. "Het kwam voor mij echt als een totale verrassing", vertelt hij tegen Editie NL. "Ik geloofde het ook niet want hij stond niet echt op mijn netvlies." Hij denkt niet dat Van den Berg per se de beste drummer van Nederland is.

Fan

"Hij staat wel in de top tien of twintig denk ik, want hij is echt wel goed." Toch denkt Willemsen dat hij wel geschikt is. "Hij is zelf erg fan van U2 en kan de stabiele drummer die U2 heeft prima vervangen."

Volgens Willemsen heeft Nederland een grote drum-community. "We hebben ook echt heel veel drumscholen, dus eigenlijk is het helemaal niet raar dat U2 bij een Nederlandse drummer uitkomt."

Golden
Lees ook:
Golden Earring benoemd tot ereburgers van Den Haag

Dat denkt ook Cesar Zuiderwijk, de drummer van Golden Earring. "Bram van den Berg heeft een fantastische sound", zegt hij tegen Editie NL. "Het is dus niet zo raar dat U2 bij hem is uitgekomen. Je moet het U2-geluid kunnen spelen en daarin mee kunnen gaan. Bram speelt heel strak, ik kan niet in het brein van Bono kijken maar ik kan me voorstellen dat dat iets is wat hij belangrijk vindt."

Niet opvallen

Daarnaast is het zo dat de drummer van de band vaak niet het meest opvallende bandlid is. "Als je naar U2 luistert dan is het allemaal niet zo ingewikkeld qua drums. De fans van U2 komen niet vanwege de drummer maar gewoon voor de band. Dus dan hoef je niet per se op te vallen of super goede drumsolo's te hebben."