Ga naar de inhoud
Veluwe

Nieuwe wildroosters gevaarlijk voor fietsers: 'Dit gaat een keer mis'

Bert Middeldorp - Fietsersbond Beeld © Editie NL

Een nieuw wildrooster op de Veluwe houdt de gemoederen bezig. De roosters moeten voor minder geluidsoverlast zorgen, maar omdat ze diagonaal geplaatst zijn, kunnen fietsers er gemakkelijk met hun wiel in terechtkomen. En dat kan volgens de lokale Fietsersbond flinke valpartijen opleveren.

Sinds een paar maanden liggen er op de Veluwe twee wildroosters waarbij volgens de Fietsersbond het gevaar op de loer ligt. "De roosters lopen schuin en daar kan je met je voorwiel in komen. Als dat gebeurt dan gebeuren er ernstige ongelukken", zegt Bert Middeldorp van de Fietsersbond tegen Editie NL.

Medewerkers
Lees ook:
Medewerkers Hoge Veluwe redden inheemse appel: 'Zelf opgekweekt'

"Vooral 's avonds en in het donker, of als het regent, is het gevaarlijk. Stel je voor dat iemand voor je afremt en je moet uitwijken, dan kom je met je voorwiel in het rooster." Hij maakt zich vooral zorgen voor de zomer, wanneer het weer mooi fietsweer wordt. "Dit gaat een keer fout."

Hij zou graag zien dat de roosters worden aangepast. "Deze roosters zijn zo gemaakt dat ze minder geluidsoverlast geven wanneer er auto's overheen rijden. We hopen dat de gemeente de roosters aan gaat passen en een aanloopstreep of wegmarkering toevoegt."

Wildcamera
Lees ook:
Wildcamera legt roedel van negen wolven vast op Veluwe

De roosters zijn de fietsers een doorn in het oog, maar ze liggen er niet voor niets, laat Staatsbosbeheer aan Editie NL. "Wildroosters zijn er op plekken waar mensen het bos in en uit willen gaan, maar waar we willen dat het wild niet er uitgaat", zegt boswachter Jael Bergwerff tegen Editie NL. "Voor dieren is het lastig om over zo'n rooster heen te lopen, vooral de ruimte tussen de richels vinden ze spannend want daar kunnen ze met hun hoeven doorheen zakken." Ze dienen ook om de dieren te beschermen.

Dieren beschermen

"Met zo'n wildrooster kun je enerzijds dieren beschermen tegen auto's, doordat ze voorkomen dat ze aangereden worden, en anderzijds voorkom je dat ze in een ander natuurgebied komen waar je ze niet wil hebben."

Wildroosters zijn om alle dieren tegen te houden. "Dus vossen, reeën, hazen en wilde zwijnen. Hele kleine dieren kunnen er wel doorheen vallen, zoals salamanders. Maar daarvoor is een faunatrappetje. Dan kunnen ze met een schuine plank er weer uitkomen. Dat heeft bijna elk wildrooster wel."

De makers van de wildroosters waren niet bereikbaar voor commentaar.