Ga naar de inhoud
Of je worst lust

Grillworst bestverkochte stukje vlees: 'Heeft de leverworst vervangen'

De grillworst van Keurslagerij Rien Baas Beeld © Editie NL

Dikke schijven op een broodje, dunne plakjes op een boterham of met een prikker erin op de borrelplank. Koninklijke Slagers Nederland deed een kleinschalig onderzoek en daaruit blijkt dat bij 36 procent van de slagers grillworst het bestverkochte vleeswaar is. Waarom is deze warme lekkernij zo populair?

Dat grillworst populair is, ziet ook Keurslager Rien Baas uit Leerdam. Zijn worst heeft al zeven keer de prijs gewonnen van beste grillworst. "Mensen komen vooral in het weekend van heinde en verre om een stukje te bemachtigen", zegt Baas tegen Editie NL. "Het is bij ons absoluut een van de bestverkochte producten." Hij verkoopt meerdere soorten. "De naturelworst loopt het best. Maar we hebben ook de kipgrillworst, de Indische en eentje met kaas. Lekker op brood of zo uit de hand."

Katten
Lees ook:
Katten overleden aan tbc door besmet slachtafval: 'Rauw vlees heeft risico's'

Waarom juist grillworst zo'n succes is, komt volgens Foodtrend-analist Anneke Ammerlaan door de sterke smaak. "Ik kan me wel voorstellen dat de grillworst veel wordt verkocht, hij zit vol met kruiden waardoor de smaak ontzettend sterk is", zegt ze tegen Editie NL. "Daarnaast ligt-ie vaak warm bij de slager op de toonbank waardoor je snel een stukje meeneemt."

Borrelplank

Dat mensen vooral in het weekend voor de worst in de rij staan, komt volgens haar doordat die veel wordt gebruikt op de borrelplank. "Wat dat betreft heeft de grillworst de leverworst echt vervangen."

Toch is het niet zo dat in elk huishouden op zaterdagavond een worst op tafel ligt. "Vleeswaren hebben steeds vaker een negatieve connotatie. De afgelopen jaren is de verkoop van vleeswaren erg veranderd." Vooral vlees voor op brood wordt steeds minder gegeten. "Bij de kinderopvang werd er voeger vaak smeerworst op het brood gesmeerd, tegenwoordig is dat vaker iets als hummus. En ook in bedrijfskantines zie je dat er vaker dingen als salades worden gegeten en veel minder broodjes met vlees erop."

Vleesconsumptie

Hoewel grillworst een populair product is, zijn Nederlanders de afgelopen jaren minder vlees gaan eten. Tussen 2007 en 2010 aten we nog 110 gram vlees per dag. Dat is gelijk aan bijna een heel pakje grillworst van de supermarkt. Tussen 2012 en 2016 was dit 101 gram vlees per dag. Tussen 2019 en 2021 was dit 91 gram per dag.

Bron: RIVM