Rijdt de bus wel of niet? Dat ligt er deze week aan of de chauffeur ervoor kiest om te staken of niet. Een kwart van het personeel van het streekvervoer staakt niet, zo blijkt uit cijfers van FNV. En dat leidt nog wel eens tot frictie. 'Je mag elkaar niet klem zetten.'
Deze week staakt het streekvervoer in het hele land. Toch rijdt volgens de vervoerders nog ongeveer de helft van alle bussen. Er zijn dus veel chauffeurs die ervoor kiezen niet te staken. FNV is vandaag in Groningen waar een manifestatie plaatsvindt.
"Hier rijdt ongeveer 80 tot 90 procent van de bussen niet. In deze regio is van oudsher een heel grote stakingsbereidheid", zegt Edwin Kuiper van FNV tegen Editie NL. "Toch is het nooit 100 procent. Er zijn altijd mensen die willen blijven werken en dat moet je ook respecteren."

Al kan dat wel wat spanning opleveren tussen de stakers en de niet-stakers. "Wij moeten ervoor zorgen dat het netjes blijft. Dat lukt vaak maar niet altijd. Zo hadden we deze week een incidentje dat de poort dicht was gedraaid voor collega's die toch met de bus wilden vertrekken. Dat is heel vervelend, dat moet je eigenlijk niet doen."
Maar collega's zullen onderling altijd proberen om elkaar over te halen toch te gaan staken. "Je wilt toch dat een grote groep meedoet. Dus je probeert collega's over te halen. Je strijdt ergens voor."
Niet opjutten
Al is dat volgens hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp niet de bedoeling. "Je mag elkaar niet opjutten om te staken. Net als dat de werkgever niet aan je mag vragen of je gaat staken", zegt hij tegen Editie NL. "Het moet je eigen beslissing zijn."
En niet iedereen kiest ervoor om te staken. "Als staker moet je je melden bij de vakbond en daar lid van zijn wil je een vergoeding krijgen. Als je staakt gaat je werkgever namelijk loon inhouden. Dus als je geen lid bent dan kan dat een reden zijn om niet te willen staken."

Maar de stakers nemen dat de niet-stakers vaak kwalijk. "De stakers denken dat hun resultaat ook voor de groep niet-stakers geldt. En dat is ook vaak zo. De groep stakers loopt het risico, en de niet-stakers profiteren. Daar zit de kern van de wrevel. Er wordt vaak luchtig gedaan over staken, maar het is echt wat."
Samenwerken
Die tweedeling kan voor frictie zorgen, al is het beter om dat te voorkomen. Dat is ook het beste voor de toekomst. "Je moet elkaar niet gaan opjutten of klem zetten want je moet daarna toch weer met elkaar samenwerken."