Ga naar de inhoud
Opgevangen

417 cavia's in rijtjeshuis: 'Kan verzamelwoede zijn'

Michaela Goëken van Stichting Flappus Beeld © EditieNL

Cavia's: sommigen hebben er één, anderen twee, maar een vrouw in het oosten van ons land had er 417. Ze fokte de dieren in haar rijtjeswoning, maar veel van de beestjes verkeerden in slechte gezondheid. Daarom zijn ze – op verzoek van de vrouw zelf – opgevangen door Stichting Flappus in Zwolle. Hoe kan het dat mensen soms zo doorslaan in het houden van dieren?

De opgevangen cavia's hebben onder meer last van schimmelziekten en luchtweginfecties. Sommige vrouwtjes zijn ook nog zwanger, en een paar van hen zijn zelfs al bevallen. "En de teller blijft lopen. Over twee weken hebben we er misschien wel duizend", vertelt Michaela Goëken van Stichting Flappus aan EditieNL.

De stichting vangt geregeld dieren op, maar dit zijn er wel extreem veel. Goëken: "Ik kan me niet voorstellen dat je dit in je huis hebt. Het is ontzettend veel schoonmaakwerk. Als ze allemaal los in je huis lopen, dan raakt de boel behoorlijk besmeurd."

'Komt uit goed hart'

Natuurlijk heerst ook de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Vaak komt het helemaal niet door slechte bedoelingen, vertelt Nienke Endenburg, hoogleraar naar mens- en dierrelaties aan de Universiteit Utrecht. "Het komt meestal vanuit een goed hart. Deze mensen denken dat ze als geen ander voor deze dieren kunnen zorgen."

35
Lees ook:
35 verwaarloosde cavia's in beslag genomen: 'Bijna allemaal zwanger'

Maar geregeld spelen er psychische klachten mee. "Bijvoorbeeld verzamelwoede", zegt Endenburg. "Dit kan zich uiten in verschillende dingen, maar ook in het houden van dieren. Uiteindelijk komt het dierenwelzijn dan vaak in het geding."

Grenzen vervagen

Ze gaat verder: "Hoe goed mensen het ook bedoelen, ze kunnen niet altijd even goed voor de dieren zorgen. Huisdieren kosten namelijk veel geld, voer en ook tijd om alles schoon te maken."

Maakt
EditieNL
Maakt jouw cavia veel geluiden? Dit is wat hij je wil vertellen!

Uiteindelijk zijn situaties zoals die met de cavia's vooral heel schrijnend. "Voor de mensen én de dieren", zegt de hoogleraar. Het lastige bij mensen met een dergelijke verzamelwoede is dat ze op een gegeven moment niet meer doorhebben dat ze grenzen overschrijden. "Ze hebben niet meer door of ze nog goed voor hun dieren zorgen."

Gesprek aangaan

Als buitenstaander zie je vaak wél dat het niet goed gaat. "Ken je iemand in zo'n schrijnende situatie, besef dan vooral dat diegene hulp nodig heeft", adviseert Endenburg. "Het is belangrijk om vooral het gesprek aan te gaan en niet heel erg boos te worden."

Inzameling

Doordat het aantal cavia's naar schatting flink verder zal toenemen de komende weken, is er bij Stichting Flappus behoefte aan spullen. Vooral groente, hooi, bodembedekking en schoonmaakattributen zijn welkom. Ondertussen doet de stichting er alles aan om de komende maanden een huisje voor de dieren te vinden.

Stichting Flappus is te bereiken op het volgende mailadres: info@flappus.nl