Te recht, te krom of te bruin. Bananen die bij binnenkomst in de haven niet door de keuring komen worden vanaf vandaag niet meer weggegooid maar verwerkt in bananenbrood, slurpfruit, ijs of smoothies. Op deze manier hoopt Laura Hoogland met haar bedrijf The Banana Factory jaarlijks 3000 ton aan afgekeurde bananen te redden.
Bananen die per container in de haven binnenkomen worden allemaal gecontroleerd door een kwaliteitsdienst. Bananen die beschadigd zijn, of te geel of juist te bruin, recht of krom worden afgekeurd en vernietigd. Zonde, vindt Laura Hoogland. Bananen die in de haven van Antwerpen achterblijven worden vanaf vandaag door haar verwerkt, later hoopt ze ook de bananen uit de haven van Rotterdam te kunnen redden.

"Ik vind voedselverspilling belachelijk, zeker als je kijkt naar wat er bij komt kijken om bananen te telen", zegt Hoogland tegen Editie NL. "Bananen die hier binnenkomen moeten groen zijn en zo hard als een baksteen. Als ze dat niet zijn dan worden ze afgekeurd. Voor bedrijven is het dan goedkoper om ze te vernietigen en dat vind ik zonde. In de EU wordt jaarlijks 120.000 ton aan bananen vernietigd."
Terwijl ze nog prima te eten zijn. "Bananen die al beginnen te rijpen in de container kunnen niet meer naar de supermarkt. Maar er is verder niks mis mee, je kan ze gewoon eten en je proeft er helemaal niks van."
Puree
Met haar bedrijf verwerkt ze de bananen tot puree. Dit wordt vervolgens weer verwerkt in allerlei producten. "Van tien tot twintig procent van de puree die we produceren, maken we zelf bananenbrood. Het assortiment in het bakkerij-schap is al jaren hetzelfde en er is maar weinig innovatie en verduurzaming bij die producten. De rest van de puree gaat naar de voedingsmiddelenindustrie die er bijvoorbeeld ijs, smoothies en slurpfruit van maakt."
Bananenbrood:
Bananenbrood klinkt heel gezond maar volgens Renger Witkamp, hoogleraar voeding en gezondheid van de Wageningen Universiteit is dat niet helemaal het geval. "De meeste recepten van bananenbrood komen meer in de richting van cake dan van brood. In sommige recepten zit veel boter en suiker. Erg lekker, maar van dat bananenbrood moet je niet te veel eten, want dat is dan weer niet gezond. "
"In bananen zitten veel vezels en er zit ook relatief veel kalium in wat goed is voor de bloeddruk, maar dat weegt niet op tegen het vet en suiker dat in het brood zit. Het is misschien wel wat gezonder dan een gewoon plakje cake waar het vet vanaf druipt."