Leerlingen van het Brink College in Laren kunnen hun frustraties vanaf vandaag kwijt in de boksring. De school start namelijk met ER-boxing. Emotie regulerende trainingen die ervoor zorgen dat leerlingen emoties die ze tijdens de coronapandemie hebben opgekropt weer kwijtraken.
De eenzaamheid, het vele thuiszitten en de leerachterstand. Middelbare scholieren die tijdens de coronapandemie veel thuiszaten hebben volgens deskundigen nog steeds veel last van de gevolgen hiervan. Dat weet ook onderzoekster Lianne Cremers van de VU Amsterdam. "Leerlingen waren in eerste instantie niet kwetsbaar voor het virus, maar bleken juist wel sociaal emotioneel kwetsbaar", vertelt ze tegen Editie NL.

"Er is de afgelopen tijd veel gefocust op de leerachterstand van de leerlingen maar het sociale emotionele deel van de kinderen heeft veel meer aandacht nodig." Scholen weten volgens haar niet zo goed hoe ze dat moeten aanpakken. Daarom maakte ze een film met verhalen van de worstelingen van leerlingen tijdens de pandemie.
"Jongeren en docenten vertellen in de film dat ze het moeilijk vinden om vrienden te maken, of om situaties gezellig te maken. Maar ook dat ze tijdens de pandemie kampten met depressie of verslaving en dat ze zich erg eenzaam voelden." De film wordt nu op verschillende scholen getoond. "We horen van de leerlingen dat zij zich erg kunnen vinden in de verhalen die verteld worden."
Boksen
Een school die het anders aanpakt is het Brink College in Laren. Daar kunnen de leerlingen vanaf nu Emotie Regulatie-trainingen volgen. Leerlingbegeleider Hassan Ahallak ontwikkelde speciale bokslessen zodat zijn leerlingen de ellende letterlijk van zich af konden slaan. "Je merkt dat elke leerling rondloopt met opgekropte emoties", zegt hij tegen Editie NL. "Dat is in de coronajaren alleen maar erger geworden. Leerlingen hebben bijna geen sociaal leven meer waardoor ze veel minder communiceren."

Doordat leerlingen minder met elkaar om konden gaan, staan ze een stuk minder stevig in hun schoenen. Dat kunnen ze met bokslessen trainen. "Het gaat er echt om dat ze weer fysiek met elkaar om kunnen gaan, zoals we vroeger ook tikkertje speelden. "
De leerlingen die meedoen krijgen eerst een intake waar ook een maatschappelijk werkster en psycholoog bij aanwezig zijn. "We kijken dan goed wat de hulpvraag per kind is, dat kan bijvoorbeeld faalangst zijn of ze hebben verborgen verdriet wat zich uit in boosheid."
Communicatie
Het boksen gaat niet alleen over fysieke uitingen. Communicatie is ook heel belangrijk. "Je krijgt al snel hele gesprekken met individuen, je merkt dat ze het echt missen om communicatie te hebben. Daar gaat het echt om."
De VO-raad ziet ook dat scholen nog steeds worstelen met de vraag hoe ze de schade die tijdens corona is ontstaan kunnen herstellen. "Van het ministerie heeft iedere school een behoorlijke zak geld gekregen om achterstanden weg te werken. Scholen gebruiken dat zeker niet alleen om bijvoorbeeld bijlessen wiskunde te geven", zegt Stan Termeer van de VO-raad tegen Editie NL.
"Ze zetten dat geld juist ook in voor groepsvorming, sociale activiteiten en sociale weerbaarheid. Om leerlingen beter in hun vel te laten zitten. Want zonder dat komen leerlingen moeilijk aan leren toe. Een bokstraining is een goed voorbeeld van hoe scholen investeren in sociale weerbaarheid."