Ga naar de inhoud
Geen hoempapa

Concurreren met carnavalshits: 'Ik heb nu ook een stevige beat'

Huub Hangop Beeld © Editie NL

Het is weer bijna carnaval, en wat is een carnaval zonder hits? Het zijn er dit jaar meer dan de afgelopen jaren. Wat opvalt is dat naast de traditionele hoempapa ook heel wat nummers een stevige dreun hebben.

'Waar is m'n tostiapparaat?' Het is de vraag die feestartiest Huub Hangop zichzelf stelt in zijn nieuwste carnavalsnummer, dat een paar weken geleden is uitgebracht. Elk jaar komt hij met een nieuw nummer.

"Hij gaat heel goed op TikTok", vertelt Huub aan Editie NL. Maar de boekingen voor dit carnavalsseizoen lopen nog niet echt storm. "Dat komt ook door m'n prijs, mensen vinden het te duur."

Steeds meer concurrentie

Ook de concurrentie is groot. "Er komen heel veel carnavalsliedjes uit en al die mensen komen voor een appel en een ei op het podium staan. Dat is verder prima, maar dan is er voor mij minder om te boeken", legt de feestartiest uit.

Huub Hangop zit al 41 jaar in het vak en het valt hem wel op hoe anders het nu gaat dan toen hij begon. "Toen was je een van de twintig die een plaatje uitbracht, op vinyl. Nu ben je een van de 300." Hij merkt ook dat de muziek verandert: "Daar doe ik zelf ook aan mee. Een snellere, hardere beat. Dat slaat wel aan."

Voorpret

Ook radio-dj Jordy Graat van Omroep Brabant merkt dat er heel veel carnavalsnummers worden uitgebracht dit jaar. "Er is veel op de plank blijven liggen door corona. Artiesten twijfelden om het uit te brengen. Er zijn er veel die zelfs twee singles uitbrengen dit jaar." Er zitten ook veel amateurclubjes bij. "Die het als een stunt zien."

Net als ieder jaar houdt Omroep Brabant een verkiezing voor de beste carnavalskraker. Radio-dj Graat heeft nog wel een tip voor wie een beetje goed wil scoren met z'n nummer. "In januari is altijd het beste moment. Dan komen ze ook in de spotifylijstjes en mensen gaan op YouTube kijken. Er zijn er nog een aantal die komen er dit weekend mee. Dan ben je betrekkelijk laat. Hier in Brabant zijn we van de voorpret."

Dat de traditionele carnavalsmuziek wat naar de achtergrond raakt, herkent Graat. "Artiesten maken een plaatje niet alleen voor carnaval, maar voor een heel seizoen. Daardoor stappen ze iets vaker af van het traditionele carnavalsplaat", zegt hij. "De muziek verandert. En het is niet alleen voor die vijf dagen, maar voor breder. Dan komt er toch meer après-ski of feestwerk bij, en het stevige werk."

Maar geen zorgen als jij meer van de traditie bent. "De pareltjes verdwijnen niet. De echte klappers, de echte hits die blijven."