Ga naar de inhoud
Rommelhuis

Marie Kondo ruimt zelf niet meer op: 'Volhouden is niet makkelijk'

Een rommelhuis is voor Natasja Winters niet vreemd. Beeld © Editie NL

'Does it spark joy?' Het is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen tijdens een grote schoonmaak volgens opruimgoeroe Marie Kondo. Als je ergens niet gelukkig van wordt: weg ermee. Maar haar eigen huis is inmiddels een rommeltje, vertelde Kondo deze week in een interview. Als zelfs zij het niet vol kan houden, hoe moeten wij dat dan doen?

Een rommelhuis is voor Natasja Winters niet vreemd. In 2019 ging Editie NL zelfs bij haar langs met een opruimcoach, om samen met haar een kast uit te mesten. En daar bleef het niet bij, later deed zelfs mee met een televisieprogramma omdat de rest van het huis nog een bende was.

De hulp heeft Natasja goed geholpen. "De kast is eigenlijk altijd netjes gebleven", vertelt ze aan Editie NL. "De les die ik in het programma 'Huis op orde' heb geleerd is dat je een goede planning moet maken. Daar liep ik in het begin echt tegenaan."

De methodes van opruimgoeroe Marie Kondo geven Natasja nog altijd houvast, waardoor ze haar huis nog steeds opgeruimd houdt. "Daar is het begonnen. Zij leert dat alles een vaste plek moet hebben. Een eigen bakje bijvoorbeeld. Dat helpt heel erg."

En in vakanties laat Natasja het opruimen even los. "Dat heb ik ook moeten leren. Het mag dan een rommel worden, ik weet nu ook dat alles zo weer opgeruimd is omdat het een vaste plek heeft. Het opruimen is ook een manier van de knop omzetten, en vraag hulp als je het even niet meer weet."

Het zit in je karakter

Maar Marie Kondo zelf heeft nu naar eigen zeggen ook een rommelhuis. Het volhouden is dan ook niet makkelijk. Het ligt al heel erg aan het type mens dat je bent, zegt psycholoog Lennard Toma. "Een van de karaktereigenschappen is of je consciëntieus bent of niet. Daar valt ook ordelijkheid onder, dan vind je opruimen dus prettig. Als het niet in je zit, kost het energie."

Marie
Lees ook:
Marie Kondo geeft toe dat haar huis nu een puinhoop is

Maar daar is wel een spectrum in. Zo kun je een beetje opruimerig zijn, of juist heel extreem. Het helpt in elk geval wel om het vol te houden als deze karaktereigenschap in je zit.

Wilskracht

Zit jij nou niet zo in elkaar? Dan is het ook weer niet zo dat je het helemaal niet voor elkaar kan krijgen. "Ga kijken naar de andere karaktereigenschappen die je hebt en zet die in om je doelen te gebruiken. Als je hulpvaardig bent, maar het doel dan voor iemand anders."

En een goed voornemen - of dat nou vaker opruimen is of naar de sportschool gaan - heeft uiteindelijk ook met wilskracht te maken. Gezond leven helpt volgens Toma ook. "Als je slecht slaapt of eet, of stres hebt, ben je eerder moe. Je moet dus gezonder leven om energie te hebben om je doelen te bereiken."