Ga naar de inhoud
Verzekeringen en abonnementen

Zo bespaar je op slapende vaste lasten: 'Kan 100 euro per maand schelen'

Foto ter illustratie Beeld © GettyImages

Een hoop mensen zoeken aan het einde van het jaar uit welke zorgverzekering het meest voordelig is. Maar we vergeten vaak onze inboedelverzekering, autoverzekering of internetaansluiting. Terwijl we op zulke vaste lasten volgens vergelijkingssite Pricewise tot wel 100 euro per maand kunnen besparen.

Na het afsluiten van een abonnement of verzekering checken we later vaak niet meer of het nog de beste optie is. Dat zou je wel moeten doen, want het kan dat je veel meer betaalt dan nodig is.

Abonnementen duurder

"Dat gaat twee kanten op. Zo heb je verzekeringen die je noodzakelijk acht, waar je op kan besparen. Zo kan een reisverzekering dubbel zijn of extra dekkingen hebben die je nooit gaat gebruiken", zegt directeur Hans de Kok van Pricewise.

Maximaal
Lees ook:
Maximaal eigen risico opvallend populair bij overstapper zorgverzekering

Met abonnementen is dat ook zo. "Mensen hebben bij hun internet- of telefoonabonnement vaak niet door dat ze jaar in, jaar uit veel meer gaan betalen. En als je veel entertainmentabonnementen afsluit, zoals Netflix, kan de optelsom duur zijn." Bij zaken als je virusscanner of betaalde internetopslag is dat volgens De Kok ook zo.

Als je er de tijd voor neemt en er eens goed voor gaat zitten, is er een hoop op te besparen. Pricewise keek daarvoor naar een gemiddeld gezin van twee ouders en twee kinderen. "We hebben gekeken wat de duurste en goedkoopste opties zijn voor de meest voorkomende vaste lasten: dat scheelde bijna 100 euro per maand."

Automatisme

Op jaarbasis kan je dit dus meer dan 1000 euro schelen. Toch laten veel mensen deze 'slapende vaste lasten' links liggen. "Verzekeringen zijn vaak saai en complex, mensen hebben geen zin om erin te duiken. En oververzekeren gaat sluimerend, als je bij een vliegticket bijvoorbeeld een verzekering kiest terwijl je eigen verzekering dat ook al dekt. Het is automatisme."

Klanten lokken

Ook de Consumentenbond raadt aan om niet alleen je zorgverzekering maar ook je andere verzekeringen jaarlijks te bekijken. "Misschien is je auto te duur verzekerd of heb je ooit een rechtsbijstandverzekering afgesloten die niet meer passend is, omdat bijvoorbeeld kinderen de deur uit zijn, of je huisdier er niet meer is, omdat je met pensioen bent of iets anders", legt woordvoerder Joyce Donat uit.

Maar zelfs zonder veranderingen in je omgeving is het goed om het eens in de zoveel tijd te controleren. "Zo zijn er nieuwe premies en worden klanten gelokt met aanbiedingen."