Ga naar de inhoud
En vraagt om F16's

Oekraïne bedankt Nederland voor vriendschap met gelikt filmpje

Deze beelden zijn ook in de video te zien Beeld © ANP foto

Een mooi eerbetoon aan Nederland. Het Oekraïense ministerie van Defensie plaatste vanochtend een vriendschapsfilmpje voor Nederland op Twitter. Het land bedankt ons voor de tanks en wapens die we hebben gegeven en schrijft daarbij dat F16's ook heel erg welkom zijn. Een oprecht bedankfilmpje of een strategische zet?

Het land dat tegen de zee vocht en won. Zo wordt Nederland omschreven in de video die het Oekraïense ministerie van Defensie op Twitter plaatste vandaag.

Is Nederland echt zo belangrijk voor Oekraïne dat we een bedankfilmpje waard zijn? "Ja", zegt Frederik Mertens van The Hague Centre for Strategic Studies tegen Editie NL. "Nederland heeft in Europa een voortrekkersrol. Nederland heeft invloed op de rest van Europa en we doen wat betreft het leveren van wapens verhoudingsgewijs ons best. Natuurlijk kunnen we niet concurreren met Duitsland of de Verenigde Staten maar we zijn een belangrijke speler."

Rijk land

Dat komt volgens Mertens ook omdat we een stabiel land zijn. "We zijn een rijk land en we hebben een premier die er al lang zit. Daarnaast hebben we ook wapensystemen die veel andere landen niet hebben, bijvoorbeeld het Patriot-systeem." Ook hebben we volgens hem een geschiedenis met Oekraïne door de MH17-ramp. "Veel Nederlanders vinden het logisch dat we Oekraïne helpen en zien ook de voordelen voor Nederland."

Geen
Lees ook:
Geen banket maar rijsttafel, Rutte neemt Macron mee naar Indonesiër

Maar achter het bedankfilmpje zit ook een diplomatieke vraag. Want in de aanschrijving op Twitter laat Oekraïne ons weten dat ze het ook erg zouden waarderen als we F16's zouden geven.

Bij de les houden

Volgens universitair hoofddocent internationale betrekkingen Niels van Willigen van de Universiteit Leiden past deze boodschap echt in de campagne om Nederland en andere wapenleveranciers bij de les te houden. "Oekraïne weet ook wel dat de steun van het Nederlandse volk belangrijk is voor de wapenleveranties. Daarom zetten ze deze publieksdiplomatie in."

Olesia
Lees ook:
Olesia wacht met anti-Poetin-tattoo en een enkelband haar straf af

Door de kenmerken van ons land te benadrukken wordt een breed publiek aangesproken. "Niet alleen maar tulpen en kaas maar ook onze exportproducten." Of in dit geval onze dijken. "Iedereen vindt het leuk om complimentjes te krijgen en door dit soort filmpjes krijg je ook een idee waar je het voor doet."

Molentjes

Een strategie die Nederland zelf ook regelmatig inzet. "Toen wij ons kandidaat stelden voor de tijdelijke veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd er ook campagne gevoerd en deelden we ook molentjes uit."