Ga naar de inhoud
Diplomatiek diner

Geen banket maar rijsttafel, Rutte neemt Macron mee naar Indonesiër

Rutte en Macron aten eerder al eens bij Bistrot Deux La Place Beeld © ANP foto

De Franse president Emmanuel Macron komt vandaag op bezoek bij premier Rutte. Ze gaan praten over de situatie in Oekraïne en migratie. Ze doen dit niet tijdens een formeel diner op het Catshuis maar tijdens een gezellig onderonsje bij een Indonesisch restaurant.  "Goed om even los van de ambtenarij samen te kunnen praten."

Geen groot staatsbanket voor Emanuel Macron vanavond, nee hij mag aanschuiven voor een Indonesische rijsttafel bij restaurant De Poentjak vlakbij de Hofvijver in Den Haag. Het lijkt misschien wat kneuterig maar volgens politiek verslaggever van RTL Nieuws Frits Wester doet Rutte dat wel vaker met zijn gasten. "Dat doet hij met iedereen. Hij is met Macron al eerder bij verschillende restaurants geweest, maar ook met Angela Merkel, Trudeau en oud premier Renzi uit Italië."

Utrechts
Lees ook:
Utrechts restaurant gaat overstag en haalt foie gras van menu na protest

Volgens Wester neemt Rutte zijn gasten graag mee voor een rijsttafel. "Hij gaat vaak naar Indonesische restaurants vanwege zijn Indische roots. Zijn vader heeft een tijd in Nederlands-Indië gewoond en thuis aten ze ook regelmatig Indonesisch." Naast dat Rutte dus zelf graag van een bordje rendang smult is het volgens Wester ook zakelijk gezien een slimme zet. "Zo'n informeel etentje is natuurlijk om bij te praten maar het kan ook goed zijn om even los van de ambtenarij samen te kunnen praten."

Eerder nam Rutte Macron al eens mee naar restaurant Bistrot Deux la Place eigenaar Marc Cruellas weet het nog goed.

"Als Rutte hier met een andere politicus of bekende komt eten dan weten we dat wel een tijdje van tevoren maar als hij met een wereldeider zoals Macron komt eten dan wordt dat al veel eerder doorgenomen", zegt hij tegen Editie NL. "Dan komt de beveiligingsdienst van tevoren eerst alles grondig inspecteren. Gelukkig zit dat bij ons wel goed."

Tournedos

Politiek Den Haag komt graag bij Cruellas eten. "Ik heb de helft van het kabinet al gezien bij ons restaurant." En Rutte misschien nog wel het vaakst. "Hij komt ook privé bij ons eten, ik ken hem al 25 jaar. Hij vindt onze tournedos heerlijk en bestelt ook graag tarte tartin, dat bestelde Macron destijds ook."