Na een avondje stappen gemakkelijk met een deelscooter naar huis rijden. Het klinkt aanlokkelijk maar het kan je je rijbewijs kosten. Verkeersadvocaat Bert Kabel ziet steeds meer cliënten die zo hun rijbewijs kwijt raakten. "Helft nieuwe zaken gaat over de deelscooter."
Iemand die daar over mee kan praten is Simon (echte naam bekend bij de redactie) hij raakte zijn rijbewijs kwijt na een avondje stappen in Den Haag. "Er was geen openbaar vervoer in de buurt dus besloot ik lopend naar het station te gaan", vertelt hij tegen Editie NL. Onderweg kwam hij een deelscooter tegen en besloot zo zijn weg naar het station te vervolgen.
Nachtmerrie
"Na 500 meter werd ik aangehouden door de politie, die azen er echt op. Ze houden iedereen die 's nachts op zo'n ding rijdt aan, en toen begon de nachtmerrie." In eerste instantie werd zijn rijbewijs ingenomen door de politie. Hij moest voor de rechter verschijnen en kreeg uiteindelijk na anderhalve maand zijn rijbewijs terug. Maar niet voor lang.

"Omdat ik een alcoholpromillage in mijn bloed had van 1.81 werd er vijf maanden later door het CBR een onderzoek rijvaardigheid opgestart." Dat gebeurt bij alle alcoholpromillages boven de 1.8. Daarvoor moest hij wederom zijn rijbewijs inleveren en werd er een psychologisch onderzoek gedaan.
Wijze les
"Toen ben ik weer vier maanden mijn rijbewijs kwijt geweest. Ik ben echt heel dom geweest." Wel heeft hij zijn lesje geleerd. "Ik heb meteen alle apps van deelscooters van mijn telefoon verwijderd. Dit ga ik echt nooit meer doen. Ik hoop dat het een wijze les is voor mijn leeftijdsgenoten, het heeft me 6000 euro aan advocaatkosten gekost en ik ben echt lang mijn rijbewijs kwijt geweest."
Deelscooters in Nederland
Er komen in ons land steeds meer deelscooters bij. Er zijn inmiddels bijna 6000 deelscooters in Nederland van merken als Felyx, Go Sharing en Check. Het aantal is sinds 2020 met 800 procent gestegen. Nederland heeft wereldwijd relatief de sterkte groei.
Bron: ministerie Infrastructuur en Waterstaat
Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel van Smart advocaten ziet in zijn praktijk steeds vaker cliënten zoals Simon. "Bijna de helft van alle nieuwe zaken die bij mij binnenkomen gaan over deelscooters", zegt hij tegen Editie NL. "Dat is een nieuwe groep mensen die normaal niet onder invloed van alcohol zou gaan rijden, voornamelijk jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Ze hebben bijvoorbeeld de bus gemist of konden geen taxi krijgen."
Rijontzegging
Een deelscooter is dan een gemakkelijke manier om toch snel thuis te komen. Maar rijden onder invloed is verboden, ook op een scooter. De gevolgen kunnen groot zijn. "Je kan een rijontzegging krijgen of een boete maar ook een onderzoek van een psychiater. Na een ongeldigverklaring rijbewijs mag je wel weer op deelscooter rijden."
Kabel zou graag zien dat het landelijk wordt bijgehouden hoeveel incidenten er met deelscooters zijn. "Dan kan je actie ondernemen door bijvoorbeeld met de deelscooterbedrijven in gesprek te gaan."
Saar Hadders van Team Alert deed onderzoek naar jongeren en deelscooters. Uit haar onderzoek blijkt dat 26 procent van de jongeren wel eens onder invloed op een scooter heeft gereden. "Het is goedkoper dan een taxi en het is snel en makkelijk. Ook zeggen ze het leuk te vinden vanwege de spanning en adrenaline. Ook denken ze dat ze minder snel gepakt worden en schatten ze hun eigen rijvaardigheid hoger in."