Ga naar de inhoud
The Last of Us

Schimmel uit zombieserie bestaat echt: moeten we ons zorgen maken?

Bella Ramsey speelt een van de hoofdrollen in The Last of Us. Beeld © HBO

Een schimmel die mensen verandert in zombies, die vervolgens de wereld overnemen. Het is het verhaal uit de game The Last of Us, nu ook te zien als serie op HBO. Die schimmel bestaat in het echt ook. Maar kan het dan net zo gevaarlijk zijn als in de populaire zombieserie?

Wat we zien in The Last of Us is nogal een doemscenario. Een groot deel van de wereld wordt bevolkt door de geïnfecteerde mensen, waardoor de moderne beschaving wordt vernietigd.

Mieren met ander gedrag

De boosdoener is een schimmel van de cordyceps-familie. Die bestaat in het echt ook. En in het insectenrijk kan die best veel invloed hebben. Van mieren is bijvoorbeeld bekend dat cordyceps het gedrag flink kan veranderen. De mier klimt omhoog omdat de schimmel zich daar goed kan ontwikkelen.

The
Lees ook:
The Last of Us op een na best bekeken première op HBO

Entomoloog Aglaia Bouma legt uit dat er ook schimmels zijn die er voor zorgen dat sommige vliegen dood gaan. Ze verspreiden dan een lokstof waardoor ze paringsbereid lijken. "Door een poging tot paren raken mannelijke vliegen dan weer besmet."

Systeem van de mens

Dat klinkt misschien angstaanjagend, maar je hoeft je niet meteen zorgen te maken. "Tot op heden is het - voor zover bekend - nog nooit overgegaan op de mens", zegt de entomoloog.

Dat beaamt arts-microbioloog Ivar Lede van het Tergooi MC. "Er is geen aanwijzing voor dat zoiets uit de serie The Last Of Us ook in het echt kan gebeuren. En al helemaal niet op die schaal. Het is niet echt denkbaar dat het hele systeem van de mens door een schimmel wordt overgenomen", zegt hij tegen Editie NL.

Nuttige functies

Al kunnen sommige schimmels wel degelijk een dreiging zijn. Lede: "Dan denk ik direct aan candida auris. Dat is een schimmel die ernstige infecties met zich meebrengt. Dat wordt absoluut wereldwijd als een grote dreiging bestempeld. Het kan dodelijk zijn, al hangt het natuurlijk wel af van meerdere factoren - waaronder je eigen immuunstatus en je toegang tot gezondheidszorg."

Er zijn al uitbraken geweest, vooral in India en andere delen van Azië. Maar ook daar ligt niet meteen een doemscenario op de loer, met zombies als gevolg. We hoeven volgens de arts dan ook echt niet bang te zijn voor schimmels.

"Ze zijn overal en hebben ook nuttige functies. Zelfs in de lucht die je nu inademt zitten schimmelsporen. Dat is niet schadelijk, alleen soms voor hele zieke of zwakke mensen."

Succesvolle zombiegame The Last Of Us nu te zien als serie

02:57