Het is je misschien opgevallen in de reclames van bijvoorbeeld T-Mobile, Sunweb of GVB. In plaats van een normale voice-over hoor je een spoken word artist. Dat valt niet bij iedereen in de smaak. Is het wel een goede reclamevorm?
Een spoken word is eigenlijk wat de naam al zegt: een gesproken woord. De voordracht is daarbij belangrijk en daar wordt dan ook de nadruk op gelegd. Een speciale, ritmische manier van vertellen dus. Als je de reclames luistert, weet je waarschijnlijk meteen wat we bedoelen.
"Er is wel verwarring over wat het precies is", zegt spoken word artist Brahma T. Ramsodit. "Het lijkt natuurlijk op een gedicht of op rap, maar voor mij gaat het verder dan dat. Bij spoken word denk je meer na over de performance."
Maar eigenlijk hoef je helemaal niet te weten wat het is om het tot je te nemen, vindt Ramsodit. "Het is een middel wat je heel breed kan inzetten", zegt hij tegen Editie NL. "Het is een middel om een boodschap over te brengen. Je gebruikt het omdat er ritme in zit en we voelen er kennelijk meer bij."
Op gevoel inspelen
En nu zijn er dus ook meerdere reclames waar het spoken word inzit. Zelf gebruikt de spoken word artist het ook voor meerdere campagnes. "We gebruiken het voor een filmpje over sheltersuits bijvoorbeeld, dat zijn slaapzakjes voor daklozen."
Spoken word leent zich goed voor reclames, denkt de artiest. "Bij reclames gaat het altijd over wat je leest en ziet, maar juist het gevoel kan je sturen met spoken word." Hij denkt dan ook dat het in de komende jaren vaker gebruikt zal worden. "Maar dat betekent ook dat je het op een gegeven moment een beetje zat kan zijn."
Of het nou echt werkt, hangt volgens reclamestrateeg Hugo van der Hurk van Everybody Likes Penguins heel erg af van de doelgroep. "Als je een hele brede doelgroep hebt, is het misschien niet zo'n goed idee."
Vorm of inhoud?
Zeker voor cultureel en maatschappelijke geïnteresseerde jongeren is het interessant, denkt Van der Hurk. "Sunweb probeert juist een grotere groep aan te spreken, dan weet ik dus niet of het goed werkt. Er zit ook een bepaald ritme in en dat kan goed werken maar dat kan er ook voor zorgen dat de boodschap niet goed overkomt."
Spoken word spreekt niet iedereen aan, blijkt wel uit reacties op Twitter:
Dat de commercials spoken word nu gebruiken, begrijpt de reclamestrateeg wel. "Tien of vijftien jaar geleden was rappen bijvoorbeeld populair. ASR heeft eerder een reclame gehad met rapper Sticks. Als mensen het genre kennen en ervan houden, is dat goud. Maar als het voor een bredere doelgroep is, zou ik toch vooral op de inhoud gaan."
Wat er nog meer goed werkt in reclames is een echo of een woord op een gekke manier uitspreken. "Dan herkennen mensen het makkelijker. Als een bedrijf een catchy tune of zin heeft, onthouden mensen het beter."