Ga naar de inhoud
Wandelaars aangevallen

Oog in oog met wild zwijn: 'Je moet niet wegrennen'

Dierenverzorger Egbert-Jan Plas van Dierenrijk Beeld © Editie NL

Agressieve zwijnen teisteren de bossen en natuurgebieden in de gemeente Meerssen, in Limburg. Meerdere wandelaars werden al aangevallen en raakten soms zelfs ernstig gewond. Als je oog in oog komt te staan met zo'n dier, wat moet je dan doen? "Een zwijn eruit rennen lukt je niet."

Na meerdere incidenten roept de gemeente Meerssen zelfs op om weg te blijven uit de bossen ten noorden van de plaats. Dat advies is er niet zomaar: één wandelaar moest na een aanval zeventien hechtingen in zijn arm krijgen. "Die slagtanden kunnen behoorlijke wonden veroorzaken", vertelt dierenverzorger Egbert-Jan Plas van Dierenrijk in Mierlo.

Zwijnen kunnen nukkige dieren zijn, weet Plas. "Maar ze gaan je liever uit de weg dan dat ze je opzoeken. Ze moeten wel erg geschrokken zijn of angst hebben gehad om aan te vallen."

Gestreste zwijnen

Dat denkt ook Alfred Melissen van Faunabeheereenheid Limburg. "Afgelopen weekend was het hele bos bedekt met een dik pak sneeuw. De paden zie je niet meer, dus mensen hebben overal gelopen."

Daar raken wilde zwijnen - die normaal gesproken rustig in de bosjes liggen - behoorlijk gestrest van. "Zeker nu ze jongen hebben. Dat geeft confrontaties." Een hond die niet aan de lijn is, kan dat dan al veroorzaken.

Gemeente
Lees ook:
Gemeente waarschuwt voor agressieve wilde zwijnen in bossen bij Meerssen

Het advies is dus om de bossen nu niet in te gaan, maar wat moet je doen als je toch een keer oog in oog komt te staan met een wild zwijn? "Een zwijn eruit rennen lukt je niet, dat moet je niet doen." Als je er één ziet, moet je kenbaar maken dat je er bent. "Praat gewoon. Zeg: hé hallo. Maak geluid en dan lopen ze van je af."

Komen ze toch op je af, klim dan ergens op. "Op een hek of in je auto. Ze zien ook vrij slecht, dus je zou ook achter een boom kunnen gaan staan. Dan rennen ze voorbij." Wat je ook kunt proberen is je groot maken en boe roepen. "Maar dat geeft geen garantie."