Ga naar de inhoud
Nominatie Razzie voor kind

Kritiek op kindacteur: 'Als kind ben je al zo onzeker op de set'

Michael Nierse speelde Dik Trom Beeld © Editie NL

Een op z'n zachtst gezegd onsympathieke actie van de Razzies, de prijzen voor slechtste films en acteurs. De organisatie had de 12-jarige Ryan Kiera Armstrong genomineerd als slechtste acteur. Na een storm van kritiek is haar nominatie geschrapt. Hoe schadelijk is kritiek op kindsterretjes?

De organisator van de Razzies heeft in een statement laten weten spijt te hebben van de pijn die de nominatie heeft aangericht. Voortaan worden de awards alleen nog maar aan volwassenen uitgereikt.

Razzies
Lees ook:
Razzies door het stof na nominatie van 12-jarige als slechtste actrice

Acteur Ruud Feltkamp, die als kind bekend werd door zijn rol in Kruimeltje, snapt niet dat ze een kind hebben genomineerd. "Dat de organisatie niet bedenkt dat het fout is, zegt iets over de organisatie", zegt hij tegen Editie NL. "Als jonge acteur heeft dit enorm veel impact. Je bent heel erg onzeker en het is hartstikke nieuw allemaal."

Negatieve recensie

Zelf kreeg hij als 9-jarig jongetje een negatieve recensie over de film Kruimeltje. "Die stond in de NRC. Het was allemaal slecht. Ik weet nog dat ik het las en dat ik totaal onvoorbereid was als kind. Het maakte me ontzettend boos. Uiteindelijk heeft de recensent ongelijk gekregen, want Kruimeltje is een klassieker geworden." Toch zal hij de kritiek nooit vergeten. "Zoiets blijft je je hele leven bij. Het enige positieve is dat je bijval krijgt van anderen als zoiets gebeurt."

Michael Nierse gelooft ook dat de nominatie de actrice pijn heeft gedaan. Hij speelde als kind zelf Dik Trom in de gelijknamige film. "Ik kan me goed voorstellen dat het hard binnenkomt bij de actrice. Want als kind ben je onzeker en hoop je maar dat het goed is wat je doet."

Zelf heeft hij gelukkig geen ervaring met kritiek. "Ik kan me niet herinneren dat ik destijds kritiek heb gehad. Het is al zeker tien jaar geleden. Er zal ongetwijfeld kritiek op de film geweest zijn, maar ik was vooral bezig met leuke dingen zoals de internationale filmfestivals waar we voor uitgenodigd werden."

Begeleiding

Het is volgens hem echt een verschil met volwassen acteurs die al veel meer ervaring hebben. "Je moet erin groeien. Je staat daar als kind met mensen die al jaren in het vak zitten en precies weten wat ze moeten doen en jij staat er maar een beetje leuk bij. Gelukkig is er vaak goede begeleiding."

Iemand die kindacteurs begeleidt, is Tsilla Voet. Zij staat kinderen bij in de nieuwe Kruimeltje-film maar ook bij Bankier van het Verzet en 100% Coco. "Voor Nederlandse kinderacteurs is een kindbegeleider op de set verplicht", legt ze aan Editie NL uit. "Dat moet vanuit de arbeidsinspectie, het is verplicht tot 15 jaar. Die regels zijn er omdat kinderen moeilijk voor zichzelf op kunnen komen op jonge leeftijd. Kinderen zijn gewoon heel kwetsbaar."

Pietje
Lees ook:
Pietje Bell en Kruimeltje naar Eye-archief

Ze moet er onder meer op toezien dat het geen kinderarbeid is, dus dat kinderen niet te veel werken maar ook om ze te begeleiden.  

"Ik praat bijvoorbeeld met kinderen over social media. Dat het soms slim is om hun account af te sluiten of op privé te zetten. Soms heb je wel eens kinderen die te maken hebben met jaloerse vriendjes of vriendinnetjes, dan probeer je ze als begeleider vooral kind te houden. Maar ik heb nooit meegemaakt dat een kind publiekelijk gepakt is op slechte acteerskills."

Bron: Editie NL