Ga naar de inhoud
Uitreiking Gouden Radioring

Heeft radio nog toekomst? 'Je moet beter je best doen voor de luisteraar'

Radio-dj Daniël Lippens van SLAM! Beeld © Editie NL

Vanavond wordt in De Vorstin in Hilversum de Gouden Radioring uitgereikt. Dit is de grootste en enige publieksprijs voor de Radio in Nederland. Al jaren lopen de luistercijfers van de Nederlandse radiostations terug. Heeft radio nog toekomst? "De impact is stuk minder groot dan vroeger."

Wint Bart Arens van Radio 2 de Radioring voor beste programma? Of wordt het toch Michiel Veenstra met Kinkstart van KINK? De prijzen voor beste programma en presentator worden vanavond voor de zeventiende keer uitgereikt. Maar voor hoe lang nog? De luistercijfers lopen al jaren terug. In 2012 werd er gemiddeld per dag 3 uur en 5 minuten naar de radio geluisterd. In 2022 was dat 2 uur en 29 minuten.

Eerste
Lees ook:
Eerste genderneutrale RadioRingen worden uitgereikt

Radio-dj Daniël Lippens van SLAM! merkt dat hij als dj alles uit de kast moet halen om luisteraars te behouden. "Radio is nog steeds koning maar we moeten net iets meer ons best doen om luisteraars te trekken", zegt hij tegen Editie NL. Luisteraars zijn niet meer tevreden met alleen maar muziek.

"Het gaat steeds meer om content, je moet echt wat toevoegen aan de muziek. Dat kan iets zijn waar je om moet lachten maar ook een winactie. Door dat soort dingen probeer je meer jongeren te bereiken."

Leeftijd

En ook dat is hard nodig want de leeftijd van de gemiddelde luisteraar gaat steeds meer omhoog. Waar in 2012 de luisteraar gemiddeld 44 jaar oud was, is deze nu 47 jaar. Het is dus maar de vraag of er nog genoeg luisteraars overblijven.

"Ik denk dat de basis van de radio in de toekomst hetzelfde blijft. Mensen willen iets luisteren waarbij ze nog wat anders kunnen doen. Je kunt bij het luisteren naar de radio de was doen tot huiswerk maken. Ook in de auto is het de populairste bijrijder. Dat is ─ denk ik ─ ook een van de redenen waarom de populariteit van podcast de afgelopen jaren door het dak is gegaan."

Dit
Lees ook:
Dit zijn de genomineerden voor de eerste genderneutrale Gouden RadioRing

Radio voelt de hete adem van podcasts in de nek. Volgens podcastmaker Ron Vergouwen van podcast Dit Was de Radio wil dat niet zeggen dat de podcast de radio gaat verslaan. "De radio zal altijd blijven bestaan. Je ziet dat er door de decennia heen heel erg veel soorten media zijn bijgekomen, maar dat er niets is verdwenen. De krant en televisie bestaan ook ondanks de streamingsdiensten en nieuwsapps ook nog."

Concurrentie

Toch is de concurrentie wel zichtbaar. "De impact van radio is een stuk minder dan vroeger. Je kan een minuut maar één keer besteden en dat doen mensen tegenwoordig niet meer direct aan radio."

Overigens denkt hij wel dat de podcast de radio ook weer een slinger kan geven. "Vooral jonge mensen waren het luisteren naar audio alleen uit het oog verloren. Zij consumeerden media vooral met beeld erbij. De podcast heeft dat teruggebracht en triggert mensen om weer te luisteren. Ik zie het als een instapmodel voor de radio." Ook blijft het een ijzersterk medium voor onderweg. "Radio is een medium dat je vooral in de auto tot je neemt. En dat zal voorlopig niet veranderen."