Hond Bläsz is een held, vinden ze in het Zeeuwse dorp Scharendijke. Tijdens de Watersnoodramp redde het dier talloze koeien van een verdrinkingsdood. Daarom krijgt het dier 70 jaar later een standbeeld op het dorpsplein. Dat is best bijzonder, want er zijn maar weinig dieren met een standbeeld in ons land.
In de nacht van 31 januari op 1 februari in 1953 braken tijdens een zware storm de dijken, met rampzalige gevolgen. 1836 mensen en tienduizenden dieren kwamen om het leven en huizen werden vernield.

Maar dankzij hond Bläsz werden er ook tientallen koeien gered. "De koeien konden niet zelf de stal uit. Bläsz was een koeiendrijver en hij heeft zijn instinct gevolgd en allemaal koeien op de dijk gejaagd", vertelt Arno de Jong namens de dorpsraad Scharedijke.
Positief verhaal voor kinderen
Zeventig jaar na de ramp wordt Bläsz dus geëerd met een standbeeld. "Het beeld wordt gemaakt door een kunstenares die ook weer verbonden is aan de familie waar de hond uiteindelijk is terecht gekomen. Ze heeft de hond zelf ook gekend, dat maakt het extra bijzonder."
De dorpsraad vindt het belangrijk dat het verhaal van de Watersnoodramp, en van hond Bläsz, ook na al die jaren nog verteld wordt. "Het is voor ons ook belangrijk voor de toegankelijkheid voor kinderen. De ramp is nu 70 jaar geleden maar het is belangrijk dat het verteld blijft. Door de heldenactie van een dier maak je het voor kinderen - door middel van een positief verhaal - ook weer makkelijker om het hier over te hebben."
Meer oog voor dieren
Bläsz komt in een rijtje dieren met een standbeeld dat nog niet zo lang is. In Deventer heeft stationskat Sunny een standbeeld en ook stadskat Boemie in Steenwijk heeft er één. Er komen er steeds meer bij. "Het heeft te maken met het fenomeen dat we steeds meer oog hebben voor dieren en dat we dieren steeds meer vermenselijken eigenlijk. En dat is echt iets van de laatste jaren", zegt Bras Kromhout van het Historisch Nieuwsblad.
"Veel voorbeelden van standbeelden van dieren zijn er niet. Willem van Oranje heeft bij zijn grafmonument ook zijn hond Pompey naast zich", vervolgt Kromhout. "In het buitenland zijn er een aantal. In Groot-Brittannië is een beeld onthuld van een paard dat symbool staat voor alle paarden uit de Eerste Wereldoorlog."
Nieuwe verhalen
Kromhout denkt dat er in de toekomst wel meer van zulke standbeelden bij zullen komen. "Het past wel bij het fenomeen dat we dieren meer gaan zien. En nog steeds komen er af en toe nieuwe verhalen bovendrijven uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog."