Ga naar de inhoud
A-merken

Picnic levert cola en appelmoes uit Duitsland: 'Prijsverschil schandalig'

Dit potje is in Duitland 60 cent goedkoper Beeld © Editie NL

Kip, patat en apfelmus extra qualität. Wie zijn boodschappen haalt bij supermarktketen Picnic kan er tegenwoordig voor kiezen om producten uit Duitsland te kopen. Die zijn een stuk goedkoper dan de Nederlandse variant en het zijn dezelfde A-merken. Is Nederland zoveel duurder dan Duitsland?

Wat
Update:
Wat Picnic doet mag niet: Nederlands etiket op product verplicht

Appelmoes of andere potjes van Hak, Coca Cola, Nutella en Pringles. Al deze producten kan je via Picnic voor een gunstige prijs bestellen. Joris Beckers van de supermarktketen legt uit hoe dat zit. "Je kan bij ons via de app aangeven dat je producten wil met het label 'Op reis voor de beste prijs'."

In
Bekijk ook:
In deze Amsterdamse supermarkt is alles gratis, op één voorwaarde

Picnic haalt deze producten dan uit Duitsland, waar de prijzen een stuk lager liggen. Een nadeel: de verpakkingen zijn in het Duits. "Normale supermarkten mogen dit niet omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voorschrijft dat de verpakkingen in de moedertaal moeten zijn. Maar wij kunnen de etiketten vertalen in onze app, daarom kunnen wij ze wel aanbieden."

Een dag na publicatie van dit artikel ontkende de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat overigens tegen RTL Nieuws. Ook op de levensmiddelen zelf gelden de etiketteringseisen, zegt een woordvoerder.

Verschil: 

Volgens Picnic kost een liter Coca Cola in Duitsland 1,08 terwijl je er in Nederland 1,83 voor betaalt. Een pot Nutella kost in Nederland 3,02 en in Duitsland 2,79. Een pak Magnums kost in Duitsland 3,73 en in Nederland 5,22.

Bron: Picnic

"We vinden het echt schandalig dat de prijsverschillen zo groot zijn", gaat Beckers verder. "De grote merken profiteren van de Europese markt. Er is bijvoorbeeld maar één Magnumfabriek in heel Europa, dit staat in Italië. Er is dus ook maar één kostprijs voor een ijsje. En toch betalen we verschillende prijzen."

Action

Niet alleen Picnic biedt A-merken voor een lagere prijs. Action doet dat ook al jaren. Die keten koopt restpartijen op en verkoopt deze over de grens.

Zo kost een Pedigree Jumbone hondenbot bij Albert Heijn 2,69 terwijl hetzelfde bot bij Action 1,89 kost.

Ook kan Action groot inkopen en hun producten in heel Europa verkopen waardoor de keten volgens retailexpert Laurens Sloot veel druk kan zetten op de producent. "Action heeft heel veel winkels en daarom zijn producenten bereid een mooie prijs te bieden." Picnic verkoopt ook in verschillende landen en heeft daardoor ook van de prijsverschillen geprofiteerd."

Daarnaast denkt Sloot dat Nederland helemaal niet zo duur is qua boodschappen. "Tot vorig jaar was Nederland een van de voordeligste landen. De prijsverschillen die Picnic laat zien zijn waar, maar ze zijn selectief. Er zijn andersom ook een heleboel producten die in Nederland veel goedkoper zijn."

Bekijk ook: Goedkoop boodschappen doen in Duitsland? Het is maar net wat je koopt

03:13
Vorig jaar maakte verslaggever Laura Veneman deze reportage over goedkoop boodschappen doen aan de grens.