Ga naar de inhoud
Gangen graven

Meer muskusratten gevangen: 'Ze verzwakken de dijken'

Kjeld de Caes van Waterschap Rivierenland Beeld © Editie NL

Zijn we in 2034 verlost van de muskusrat? Dat is wel het doel van de waterschappen, die veel last hebben van het knaagdiertje omdat het gangen in de dijken maakt. Er wordt veel gedaan aan de bestrijding. In 2022 werden er ruim 48.000 muskusratten gevangen, meer dan het jaar ervoor.

Je herkent 'm aan z'n platte staart, die heen en weer gaat als een slangetje terwijl hij door het water zwemt. En de schade die de muskusrat achterlaat, is enorm.

"Kijk, hier heeft een muskusrat gezeten", vertelt muskusrattenvanger Stephan van der Werf. Hij herkent zo waar het knaagdier is geweest. "Hier zie je een verzakking. De muskusrat heeft hier zitten graven, de aarde is weg."

'Over
Lees ook:
'Over vijftien jaar moet muskusrat het land uit zijn'

De muskusrat graaft met zijn klauwtjes gangen in de dijken. En dat is een groot probleem, weet Jeroen Haan, dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. "Er kan water door die gangen onder de dijk gaan stromen, daardoor kan de dijk verzwakken", legt hij uit. "Eén muskusrat is een klein probleem, maar het grote probleem is dat het dier zich snel vermenigvuldigt."

Muskusratten gevangen

De Nederlandse waterschappen streven ernaar om in 2034 geen levensvatbare populatie muskusratten meer te hebben in ons land. Dat is zo als er minder dan 500 van de knaagdieren per jaar worden gevangen. Zo ver zijn we nog niet. In 2022 werden er 48.477 muskusratten gevangen en in 2021 waren dat er 44.995.

Klemmen

Muskusrattenvanger Kjeld de Caes heeft het voorlopig dus nog wel druk met het vangen van de dieren. Hoe gaat dat in z'n werk eigenlijk? Er worden speciale vallen en klemmen gezet. "De muskusrat zwemt erin, het klepje gaat omhoog en valt daarna dicht, en dan zitten ze gevangen."

De dieren verdrinken dan. "We leggen 'm op de kant, dan kom ik hier morgen terug en is-ie al gepakt door een buizerd, bunzing of vos."