Ga naar de inhoud
'Albatros'

Golfer slaat bal in hole vanaf 205 meter: 'Dit gebeurt maar zelden'

Xander Schauffele Beeld © Icon Sportswire / Getty Images

Golfliefhebbers konden hun hart ophalen afgelopen weekend. De Amerikaan Xander Schauffele sloeg daar vanaf 205 meter afstand de bal in de hole. Daarmee maakte hij een albatros, een bijzondere prestatie. Hoe lastig is dat?

Het was de tweede slag in de beurt van Schauffele. Hij moest de bal vanaf daar nog 205 meter slaan om hem in de hole te krijgen en dat lukte hem. Hij stak daardoor de eerste albatros van zijn carrière in zijn zak.

Een albatros is wanneer een golfer drie slagen minder dan gemiddeld nodig heeft voor een hole. Hieronder zie je de beelden van de bijzondere slag.

Bij golf denk je misschien aan een 'hole-in-one' als het hoogst haalbare en niet aan een albatros. "Een albatros wordt als veel bijzonderder gezien", vertelt golfspeler Joost Luiten aan Editie NL. "Het is veel zeldzamer dan een hole-in-one."

Hij vervolgt: "Bij een albatros moet je niet één goeie slag hebben, maar twee perfecte ballen. Dat is nog lastiger en die kwaliteiten die heeft niet iedereen. Bij een hole-in-one is het maximaal 200 meter. Dat kan je per ongeluk een keertje doen. Maar een albatros is veel verder."

Bijzondere slag

De prestatie van Xander Schauffele is dan ook niet niks. "Het gebeurt maar zelden", weet Luiten. In zijn eigen carrière heeft hij twee albatrossen en zes hole-in-ones geslagen. "Dat geeft wel weer aan hoe bijzonder dat eigenlijk is. Toen ik 'm in 2017 sloeg, toen was dat ook meteen uitgeroepen tot schot van het jaar."