Ga naar de inhoud
Bijna blind

Burgemeester met visuele beperking: 'Ik kan beter horen én luisteren'

Marcel Oosterveer, burgemeester van Waalre Beeld © Editie NL

Dat een visuele beperking een carrière niet in de weg hoeft te staan laat politicus Marcel Oosterveer zien. Hij is sinds afgelopen december burgemeester van Waalre. Dat hij bijna blind is, ziet hij zelf alleen maar als een voordeel. 'Ik moet echt geconcentreerd luisteren en daarom heb ik meer aandacht voor mensen."

De vergadering van de gemeenteraad voorzitten, wethouders aansturen en de openbare orde bewaren. Marcel Oosterveer (55) doet het allemaal op zijn gehoor, geur en tast. Omdat hij bijna blind is, moet hij vertrouwen op zijn andere zintuigen en dat ziet de burgemeester van Waalre als zijn kracht.

VVD
Lees ook:
VVD wil meer blinden en slechtzienden aan baan helpen: 'Laten talent liggen'

"Ik zie nog maar met acht procent met mijn linkeroog", zegt hij tegen Editie NL. "Maar ik hoor denk ik twee tot drie keer beter dan iemand anders. Toen mijn zicht minder werd, heeft alles zich aangepast. Mijn reuk en mijn gehoor werden beter. Mijn andere zintuigen zorgen ervoor dat het beeld weer compleet is."

Daarom kan hij zijn werk naar eigen zeggen ook goed ─ of zelfs beter ─ uitvoeren. "Ik kan echt veel beter horen dan andere collega's. Bovendien moet ik echt geconcentreerd luisteren. Daarom heb ik ook veel meer aandacht voormensen. Het klinkt als een dooddoener maar omdat ik beter hoor kan ik ook echt beter luisteren."

Dat een burgemeester in geval van crisis snel beslissingen moet nemen is volgens hem ook zonder zicht geen probleem. "Je neemt beslissingen altijd op advies van deskundigen om je heen. Dus daar luister ik goed naar. Dan is het aansturen echt geen probleem."

'Ik hoor alles'

Wat wel een probleem is, zijn de locatiebezoeken. "Ik ben altijd afhankelijk van iemand anders om ergens te komen. Nu het zo heeft gesneeuwd merk ik wel dat ik een beperking heb. Want dan kan ik niet naar buiten. Je hebt die beperking, dat voel je, dat merk je en je wil natuurlijk dat je het niet hebt."

Toch denkt hij dat hij dankzij zijn beperking een betere burgemeester is. "Ik kan heel goed naast de inwoners staan, en wat minder bestuurlijk zijn. Dat hebben we denk ik hard nodig. En ik hoor alles."

Bestuurders met beperking

In 2022 waren er zo'n 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders aan het werk in Nederland. 0,5 procent daarvan heeft een structurele functionele beperking.

Bron: VNG

Oosterveer heeft dus dankzij zijn visuele beperking een veel beter gehoor. Chris Klink, cognitieve neurowetenschapper van de Universiteit Utrecht legt uit hoe dat komt. "Waarnemen doen we met al onze zintuigen", zegt hij tegen Editie NL. "Dus horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Dat wordt allemaal gecombineerd en een gemiddelde daarvan is datgene wat je waarneemt."

Zintuig

Wanneer een van deze zintuigen wegvalt, dan wordt een ander zintuig volgens Klink belangrijker. "Dat komt doordat de informatie van de andere waarnemingen beter doorkomt. En doorat de hersencapaciteit die normaal gebruikt wordt door de ogen door de andere zintuigen gebruikt wordt."

En die capaciteit is behoorlijk groot. "Een groot deel van het brein is gericht op zicht, dus wanneer dat wegvalt kunnen heel veel cellen zich richten op andere waarnemingen zoals gehoor."