Ga naar de inhoud
Slagroomtaart

Traktatiebeleid op kantoor nodig? 'Er zijn heel veel viermomenten'

Op kantoor wordt veel taart gegeten Beeld © Getty Images

Taart omdat de afdeling verkoop goed gepresteerd heeft, tompoezen omdat de secretaresse jarig was en slagroomsoesjes omdat de stagiair afscheid neemt. Een doorsnee kantoor lijkt af en toe wel een banketbakkerij. En dat moet veranderen, vinden Britse voedingswetenschappers, want van al die traktaties worden we veel te dik. Moeten we in Nederland ook ons traktatiebeleid aanpassen?

Volgens het Britse Voedingscentrum is alle taart op kantoor net zo slecht voor je als meeroken. Dat zegt professor Susan Jebb van het Food Standard Agency in The Times.

De welkbekende slagroomtaart met een leuke opdruk: bij GefeliciTAART maken ze er elke week een stuk of duizend en deze gaan allemaal naar bedrijven. "We zien dat bedrijven taarten bestellen voor hun eigen personeel, of om een nieuw product te introduceren", zegt John van Vessem van het bedrijf tegen Editie NL. "Natuurlijk gaan er ook veel taarten naar klanten of relaties." En dan zijn er ook nog alle mijlpalen die gevierd worden. "Verjaardagen, jubilerend personeel of dat het bedrijf zoveel jaar bestaat. Er zijn heel veel viermomenten."

Aandacht
Lees ook:
Aandacht voor teambuilding: helpt uitje om personeel vast te houden?

Meestal wordt de traditionele slagroomtaart besteld maar af en toe is er ook vraag naar een iets gezondere variant. "We hebben ook minder ongezonde varianten, zoals glutenvrij, suikervrij of lactosevrij en die doen het ook goed."

Maar echt gezonde taarten maken, dat is lastig volgens hem. "Als er behoefte zou zijn aan gezondere traktaties, dan zouden we daarnaar moeten kijken maar ik heb het idee dat daar geen behoefte aan is. Slagroomtaarten blijven populair."

Miljoenen
Lees ook:
Miljoenen uitgegeven aan afslankmiddelen: maar werken ze ook?

Toch is het niet overal een mierzoet festijn. Als er bij het Voedingscentrum getrakteerd wordt dan is dat een carrotcake of een gezonde appeltaart. Ook al zijn ze daar niet van mening dat de traktaties de boosdoener zijn als het gaat om een ongezonde leefstijl.

"We hebben natuurlijk een optelsom van verleidingen om je heen", laat een woordvoerder aan Editie NL weten. "Een keer taart afslaan lukt nog wel als je dat zou willen, maar als je kijkt naar onze hele voedselomgeving dan word je continu blootgesteld aan allerlei verleidingen. Bij het tankstation of in de supermarkt. De meeste verleidingen zijn helaas niet zo gezond, en op de werkvloer is dat net zo."

Kantine

Al denkt het Voedingscentrum niet dat er een speciaal traktatiebeleid moet komen. "Je kan als bedrijf wel met elkaar hierover in gesprek gaan. Als je een klein bedrijf bent kun je bijvoorbeeld verjaardagen combineren of gezondere traktaties maken. Als een bedrijf echt verschil wil maken dan is het verstandiger om naar het aanbod van de kantine te kijken."

Er ook bedrijven die wel een traktatiebeleid hebben. Zo heeft verzuimspecialist Sazas laten weten dat het de bedoeling is dat collega's hun verjaardagen samen vieren, dat er gekozen wordt voor gezonde traktaties als fruit, nootjes of waterijs. Daarnaast stimuleren ze ook het 'niet trakteren' door elke week zelf te zorgen voor een volle fruitmand.