Ga naar de inhoud
Goede sfeer belangrijk

Aandacht voor teambuilding: helpt uitje om personeel vast te houden?

Een sportief bedrijfsuitje met Expeditie Robinson-proeven Beeld © Editie NL

In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt doen bedrijven er vaak alles aan om nieuw personeel te werven. Maar doen ze genoeg om de mensen die ze al hebben vast te houden? Arbeidswetenschappers waarschuwen werkgevers dat ze daar goed op moeten letten. Een goede sfeer op de werkvloer speelt een grote rol.

Een borrel of een escape room met collega's, helpen zulke personeelsuitjes dan mee? Het is volgens hoogleraar executive coaching Yvonne Burger niet één op één te zeggen of bedrijfsuitjes ervoor zorgen dat bedrijven personeel binnenhouden. Al helpen ze wel om de relaties op de werkvloer te versterken.

"Met name na corona zijn de relaties wat losser geworden. Online bijeenkomsten hebben ervoor gezorgd dat de relaties wat onder druk kwamen te staan. En wat je daarom wel ziet in de afgelopen tijd is dat er veel aandacht is voor teambuilding. Bedrijfsuitjes zijn een vorm daarvan", legt Burger uit.

Lokkertjes
Lees ook:
Lokkertjes als auto's en dagjes uit: kinderopvang jaagt wanhopig op personeel

Goed voor de sfeer dus, maar als je beter wilt leren samenwerken, is het niet genoeg om samen Expeditie Robinson-proeven te doorstaan of een speurtocht uit te voeren. "Dan is teambuilding op z’n plaats en dat werkt goed. Dat wordt ook vaak georganiseerd door bedrijven. Bedrijfsuitjes doe je vaak maar eens per jaar", zegt Burger.

Het verschil is dat echte teambuilding vaak intensiever is en gericht is op de samenwerking. Burger: "Je kan activiteiten die je vaak doet in het kader van bedrijfsuitjes wel implementeren in je teambuildingsproces. Maar dat moet je dan wel goed laten begeleiden door een expert."

Andere waardering

Het belang van bedrijfsuitjes ziet ook Jose Kager van de FNV. "Er zijn bedrijven waar veel mensen thuiswerken, dus het is een leuke aanleiding om mensen weer eens te spreken", zegt ze. "Sociale cohesie is belangrijk in een organisatie."

Maar alleen een bedrijfsuitje - met hopelijk een betere werksfeer als gevolg - is volgens Kager zeker niet genoeg om personeel echt aan je te binden. "Het moet geen vervanging zijn voor de waardering die je ook op andere fronten kan krijgen, dus bijvoorbeeld loon", meent ze.