Wat je moet weten voordat je je snorfiets ombouwt tot scooter
Snorfietsers moeten sinds 1 januari een helm dragen. De maximumsnelheid is gewoon 25 kilometer per uur gebleven en dat vinden veel mensen maar niks. Het aantal omgebouwde snorfietsen is de afgelopen jaren stevig toegenomen. En daar gaan sommige mensen zelf mee aan de slag.
De agenda van Jeffrey van Lopik van Naaldwijk Scooters staat er vol mee. "Het is duidelijk te zien dat mensen dat ding willen laten ombouwen", vertelt hij aan Editie NL. "Veel mensen hebben een snorscooter aangeschaft vanwege het gemak, je hoeft geen helm op. Dat voordeel is er sinds de invoering van de helmplicht niet meer, je moet die helm toch wel dragen."
Van blauw naar geel kenteken
En dus willen steeds meer mensen hun voertuig laten ombouwen van een blauw kenteken (snorscooters die maximaal 25 kilometer per uur mogen) naar een bromfiets met geel kenteken: die mogen 45 kilometer per uur.
"Het is een relatief kleine ingreep", zegt Van Lopik. "De constructiesnelheid van de snorfiets moet aangepast worden."
Steeds meer omgebouwde snorfietsen
Het aantal omgebouwde snorfietsen neemt flink toe, blijkt uit cijfers van de RDW. In 2020 ging het nog om 1425 snorfietsen. Vorig jaar, met de aankondiging van de helmplicht, waren dat er al 7383. En in de eerste twee weken van 2023 ging het zelfs al om 7122 snorfietsen.

Wat de kosten zijn, hangt af van de snorfiets. "De nieuwe snorfietsen lijken wel op de bromfietsen, het moet dan alleen in de computer van de motor ingeregeld worden. De computer moet dan vervangen worden en dit kan wel oplopen tot zeshonderd euro", legt Van Lopik uit.
Bij oudere modellen zit de snelheidsbeperking vaak niet in de computer van de motor, maar in de onderdelen. "Dan ben je vaak wat voordeliger uit en kun je voor 150 euro al je brommer hebben omgebouwd."
Zelf ombouwen
Die oudere modellen zijn daardoor ook makkelijker zelf om te bouwen. Dat doen sommige mensen ook. "Deze worden vaker binnengebracht voor alleen de keuring, zodat ze van kenteken kunnen wisselen."
Dat mensen zelf aan de slag gaan, ziet ook monteur Joey Schaar. Hij heeft een YouTube-kanaal dat in het teken staat van scooters en verkoopt setjes waarmee mensen zelf hun snorfiets kunnen ombouwen naar een bromfiets. Daar is veel vraag naar. "Bij leveranciers zijn deze setjes al bijna niet meer te krijgen vanwege de grote vraag. De prijzen van dit soort setjes zijn in de afgelopen tijd ook verdubbeld", zegt Schaar.