Ga naar de inhoud
Familie Presley

3 generaties dood door hartziekten: 'Test of het erfelijk is'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Wanneer heb je aanleg voor een hartkziekte? Die vraag komt op na het bericht over het overlijden van Lisa Marie Presley. Zij is namelijk de derde generatie in haar familie die al op jonge leeftijd overlijdt aan een hartstilstand. Hoe weet je of dit toeval is of erfelijk? "Laat je testen."

Lisa Marie Presley overleed afgelopen donderdag aan een hartstilstand op 54-jarige leeftijd. Haar vader Elvis overleed op 42-jarige leeftijd aan een hartstilstand en ook zijn ouders stierven op die manier. Zijn moeder toen ze 46 jaar oud was en zijn vader toen hij 63 jaar oud was.

Lisa
Lees ook:
Lisa Marie Presley begraven op landgoed Graceland

Hoewel het over de familie Presley niet bekend is of het door een genetische afwijking komt, wordt het bij families waar een hartstilstand op jonge leeftijd voorkomt wel geadviseerd dit te onderzoeken.

"Wanneer er binnen de directe familie, dus ouders, broers/zussen of kinderen, iemand plots overlijdt die jonger dan 50 jaar is en ogenschijnlijk gezond, raden wij aan om onderzoek te laten doen", zegt Anneline te Riele, onderzoeker erfelijke hartziekten van het UMC Utrecht tegen Editie NL.

DNA

"Vervolgens kunnen we kijken hoe het hart eruit ziet en of er eventuele afwijkingen in het DNA te vinden zijn."

Wanneer er een erfelijke hartziekte wordt gevonden wil dat niet zeggen dat er niks meer aan te doen is. "Gelukkig is het plotseling overlijden door een erfelijke hartziekte erg zeldzaam wanneer deze bekend is. Er zijn namelijk veel voorzorgsmaatregelen mogelijk." Zo kunnen er medicijnen worden voorgeschreven of kan een leefpatroon worden aangepast.

Verlaag
Lees ook:
Verlaag je cholesterol met behulp van de juiste voeding

Wanneer er bijvoorbeeld een te hoog cholesterolgehalte is dan is dat volgens Miriam Wolder van de Hartstichting goed te verhelpen met het aanpassen van de leefstijl of door het nemen van medicatie.

Niet roken

"Je kunt heel veel doen aan je leefstijl. Zorg ervoor dat je een gezond gewicht hebt, rook absoluut niet - dat is echt heel belangrijk. Beweeg, dat hoeft echt geen topsport te zijn maar een half uurtje per dag is al belangrijk,  zit wat minder en sta wat vaker."

Daarnaast kan je ook thuis al iets doen om een eventuele hartkwaal voor te zijn. "Neem thuis regelmatig je bloeddruk op. Veel mensen hebben wel een bloeddrukmeter in huis, en anders misschien iemand in jouw omgeving. Of je kan er eentje lenen bij een gezondheidswinkel. Dan heb je al vrij snel in de gaten of er iets mis is."