Als we bij een concert of in de kroeg staan, zijn we gewend om onze stem te moeten verheffen. Onderzoekers zijn er nu achtergekomen dat niet alleen mensen, maar ook dolfijnen dat doen. Op die manier zou het lukken om boven het geluidsoverlast van mensen uit te komen. "Als ze verstoord worden in hun communicatie is dat een groot probleem."
Onderzoekers van de universiteit van Bristol deden een proef waarbij dolfijnen met elkaar moesten communiceren. Klonk er veel ruis op de achtergrond, dan 'schreeuwden' de dieren om elkaar toch te kunnen begrijpen. In de natuur zouden ze dat doen als er bijvoorbeeld een schip voorbijkomt, of als ze langs een boorplatform zwemmen.
Van levensbelang
"Geluid is onder water heel belangrijk, want het kan zich daar goed verspreiden en het zicht is beperkt", weet Jeroen Hubert, onderzoeker dierengeluiden aan de Universiteit Leiden. "Zeezoogdieren gebruiken hoge geluiden om met elkaar te communiceren en om prooien te vangen."

Geluidsoverlast is voor hen daarom een heel serieus probleem, zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. "Het is onderbelicht. Iedereen weet wel over de vervuiling van plastic. Maar geluidsoverlast speelt zich onder water af en dat zien we niet."
Ze gaat verder: "In de Noordzee is de laatste tientallen jaren veel gebeurd als het gaat om scheepvaart, windmolenparken en het ruimen van bommen. Walvissen en dolfijnen hebben communicatie nodig om te overleven. Als ze daarin verstoord worden, is dat echt een probleem."
Maatregelen
Gelukkig wordt er tegenwoordig op dit gebied meer actie ondernomen, zegt Van den Berg. "Bij het ruimen van bommen worden eerst andere geluiden afgespeeld om dieren weg te jagen. Ook gebruiken ze belletjes om het geluid te dempen. En er zijn partijen die met de scheepvaart om tafel zitten om iets doen aan geluidsoverlast van onder andere de bootschroef."
Andere dieren
Ook andere dieren zoals vissen en reptielen communiceren op harder volume om over de mens heen te komen, vertelt onderzoeker Jeroen Hubert. "Verschillende vogelsoorten zoals koolmeesjes gaan hoger zingen als ze verstoord worden, bijvoorbeeld langs de snelweg." En kikkers kwaken harder en langer als zij elkaar niet goed horen omdat er bijvoorbeeld een vliegtuig overvliegt.