Ga naar de inhoud
Verboden in Frankrijk

Jagen met een borrel op: 'Voor mij echt een no-go'

Arjan Ponsen zou naar eigen zeggen nooit alcohol drinken voordat hij gaat jagen Beeld © Editie NL

Jagen met een borrel op: in Frankrijk is dat binnenkort niet meer toegestaan. Jagers die te diep in het glaasje hebben gekeken zouden te vaak voorbijgangers raken. Ze kunnen daarom in de toekomst gedwongen worden om een blaastest te doen. Hoe zit dat in Nederland?

Nederland telt 300 lokale jagersverenigingen. Er zijn zo'n 27.000 jagers – officieel 'jachtaktehouders' genoemd. De jachtcultuur in Zuid-Europa is anders dan hier, vertelt vertelt jager Arjan Ponsen. "Er zijn jaarlijks veel incidenten in het nieuws over de jacht in Zuid-Europese landen. Niet alleen in Frankrijk, maar ook Italië en Spanje." Het verschil zit 'm met name in de strenge wetgeving in Nederland.

Na het schietdrama in 2011 in Alphen aan de Rijn, waarbij zes mensen en schutter Tristan van der V. omkwamen, is het aanscherpen van de regels volgens Ponsen in een stroomversnelling terechtgekomen. "Zo staat ieder jaar onaangekondigd de politie op de stoep om te controleren of je je wapens en munitie goed hebt opgeborgen. Daarnaast moeten we elk jaar langskomen op het politiebureau om te zorgen voor een jaarlijks contactmoment, om te kijken of je helemaal in orde bent. Vanwege het psychisch aspect dus."

Alcoholgebruik

Jagen en drank gaan hier volgens Ponsen absoluut niet samen. "Ik mag geen bier drinken als ik een wapen gebruik. Dat is wettelijk vastgelegd in de Wet wapens en munitie."

Aantal
Lees ook:
Aantal jonge jagers schiet omhoog: 'Het gaat om respect tonen'

"Wij zijn als jagers een van de weinige mensen die met een wapen in het openbaar mogen lopen", legt hij uit. "We hebben daarin een uitzonderingspositie. Dus dan moet je wel de veiligheid kunnen waarborgen. Je moet heel voorzichtig zijn."

Het zou bij hem dan ook nooit door het hoofd schieten om te gaan jagen met een biertje op. "Jagen is voor mij meer dan een hobby. Het is mijn passie. Dat wil ik niet kwijt. Voor mij is drinken als ik ga jagen dus echt een no-go. Ik vind het opmerkelijk dat er binnen Europa zoveel verschil is qua wetgeving."

Niet verboden

In veel andere sectoren is zo'n alcoholverbod er niet. "Het is misschien opmerkelijk, maar het is bij wet niet verboden om onder werktijd te drinken", vertelt arbeidsrechtadvocaat Seliz Demirci aan Editie NL.

Wel kan een werkgever hier regels over opstellen. "Die kan in het personeelshandboek of in een contract opnemen wat het beleid hierover is. Maar vaak valt het onder 'goed werknemerschap' en staat het niet duidelijk beschreven", aldus Demirci.

Amalia
Lees ook:
Amalia behaalt jachtakte: 'Goed voor het imago van vrouwelijke jager'

Toch raadt de advocaat haar cliënten aan om dit wel expliciet te doen. "Daarmee voorkom je conflicten. Als een werkgever geen duidelijk beleid voert en hier niet over communiceert, kan het moeilijk zijn om een werknemer te ontslaan."

Gedragscodes

Binnen verschillende branches gelden bovendien gedragscodes. Zo mogen artsen en politieagenten niet onder invloed werken. De noodzaak van zo'n regel verschilt per werkveld, benadrukt Demirci. "Een arts die onder invloed een operatie uitvoert is natuurlijk wel wat anders dan een verslaggever die werkt met een borrel op."