Ga naar de inhoud
Onderzoek

Plek bekend door muziek: 'Iedereen kent het Vrijthof door André Rieu'

Het Vrijthof in Maastricht Beeld © ANP foto

Bij Hoevelaken rechtsaf, het Kronenburgerpark, Wassenaar of Zoutelande. Het zijn stuk voor stuk plaatsen in Nederland die bekend zijn geworden doordat erover gezongen wordt. De Rijksuniversiteit Groningen gaat nu onderzoeken of muziektoerisme een stad op plek ook daadwerkelijk wat oplevert, en waarom het de ene stad wel lukt en de andere stad niet.

Er zijn talloze voorbeelden te noemen van plekken die bekend zijn geworden door muziek. Niet alleen plekken waar over gezongen wordt maar ook plekken die bekend zijn geworden door een videoclip of albumhoes. Denk aan het zebrapad voor de Abbey Road Studio waar de bekendste foto van The Beatles is genomen.

Onderzoekster Leonieke Bolderman, cultureel geograaf van de RUG gaat onderzoeken wat het een stad of plek oplevert dat ze bekend zijn geworden door muziek. "Muziek kan een plek echt populair maken, denk aan Volendam, dat bekend is geworden door de Palingsound, of Zoutelande", zegt ze tegen Editie NL.

Fans
Lees ook:
Fans vieren 50e verjaardag van Beatles Abbey Road-zebrapad

Volgens Bolderman kan muziek onder meer het imago van een plek veranderen. "Het is gunstig voor een stad als erover gezongen wordt omdat je dan als stad een ander soort toerisme kan aantrekken. Naast de standaard toerist trekt Zoutelande nu ook toeristen die eerst nog nooit van de plaats gehoord hadden."

Ook muziekproducent Tjeerd van Zanen had nog nooit van Zoutelande gehoord. "Het triggert me wel om er naartoe te gaan. Het wordt meteen visueel door zo'n lied. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Parijs, daar heb je door alle muziek die erover gemaakt is toch een bepaald beeld van."

Brabant

Omdat muziek een bepaald gevoel oproept kan het er volgens Bolderman ook voor zorgen dat mensen een plek om een bepaalde sfeer graag willen bezoeken. "Denk bijvoorbeeld aan Brabant van Guus Meeuwis. Dat gaat niet specifiek over één plek maar het trekt mensen wel naar de provincie toe."

Ook worden sommige plekken bekend om een bijzonder optreden. "Iedereen kent het Vrijthof in Maastricht door de optredens van André Rieu."   

Detroit

In het nieuwe onderzoek gaat Bolderman ook kijken waarom het sommige plaatsen niet lukt om op de muziek te teren. "Ik heb zelf in Detroit gewoond, een stad waar Motown groot is geworden en waar grootheden als Eminem en Madonna vandaan komen. Toch staat de stad niet net als Nashville en New Orleans niet bekend als muziekstad."      

De resultaten van het onderzoek moet steden helpen met vraagstukken over marketing en toerisme. "Ik ga vooral onderzoeken wanneer een stad wel bekend wordt door muziek en wanneer niet. Want daar hebben we nu het antwoord nog niet op."