Ga naar de inhoud
1.30 meter

Reusachtige bever ontleed: 'Bijna alle botten gebroken'

De bever wordt opgezet en tentoongesteld in Naturalis

De enorme bever die in november werd gevonden in Ouderkerk aan den IJssel wordt van top tot teen opengesneden in Naturalis. Gisteren mochten kinderen in het museum aanschouwen hoe het dier ontleed werd. Tijdens de operatie – die nog steeds bezig is – wordt steeds meer duidelijk over het dier. "Bijna alle botten zijn gebroken."

De bever werd vorig jaar aangetroffen langs de weg. Met haar 1.30 meter is het voor zover bekend de grootste bever die ooit is gevonden in Nederland.

Het dier wordt stapje voor stapje ontleed om meer over haar te weten te komen. Gisteren is het dier eerst ontdaan van haar 'jas'. Vervolgens was het de beurt aan de ingewanden. Vandaag werd het vlees van de botten weggesneden.

Ongeluk

De vermoedens dat de bever zou zijn omgekomen bij een ongeluk, worden steeds meer bevestigd. "Bijna al haar botten blijken gebroken te zijn", vertelt preparateur Becky Desjardin aan Editie NL. Door een kapotte darm was het een rommeltje in haar lichaam. "Heel zielig. Ik hoop dat ze snel is overleden, zonder al te veel pijn."

Bever
Lees ook:
Bever van 40 kilo gevonden in Ouderkerk aan den IJssel: 'Zo groot als een hond'

Dat rommeltje maakte het niet makkelijk om het geslacht te ontdekken. Bij bevers kun je dit niet aan de buitenkant zien. "Ik ben er de hele dag mee bezig geweest", zegt Becky. Ze denkt inmiddels zeker te weten dat het om een vrouwtje gaat. "Ik heb nergens een penisbot kunnen vinden."

Leeftijd

Het gaat om een volwassen dier. "De leeftijd van een bever kun je opmaken uit de tanden, want die blijven z'n hele leven doorgroeien. We zien dat deze bever ouder is dan twee. Maar hoe oud precies, weten we niet. Daarvoor hebben we een expert nodig." 

Becky vindt het een bijzonder beest. "Ze is zo ontzettend groot. De bever nam onze hele vriezer in beslag. En ze is ook nog eens superzacht."

Woensdag mochten kinderen in Naturalis komen kijken naar de operatie. "Ze wilden van alles over haar weten – zelfs of ze scheten kan laten", vertelt Becky. Ook naar haar naam waren de kinderen benieuwd, maar die had ze niet. "Uiteindelijk kwamen we tot drie ideeën. Mijn favoriet was Justin Bever. Maar nu ik haar geslacht weet, maak ik er Justina Bever van", lacht Becky.

Opzetten

Morgen verwijdert de preparateur het vetweefsel zodat de huid zo dun mogelijk is. Deze wordt vervolgens voor een paar weken in een zout bad gelegd, zodat hij versterkt. Daarna wordt het dier gevuld met watten. Uiteindelijk is ze in opgezette vorm te bewonderen in de wetenschappelijke collectie van Naturalis.