Sommige reizigers genieten van de rust, andere balen dat ze een paar uur onbereikbaar zijn. Wifi in het vliegtuig is er nauwelijks. KLM start met een proef om wifi gratis beschikbaar te maken op intercontinentale vluchten. Waarom is het er nog niet?
Geen Instagram, geen WhatsApp en niet nog even het laatste mailtje van je Airbnb-adres beantwoorden. Onbereikbaar zijn in het vliegtuig kan heel onhandig zijn. Van de vier grootste maatschappijen op Schiphol is KLM de enige die internet aanbiedt. Tui Fly, EasyJet en Transavia doen dit niet. Op dit moment biedt KLM wifi aan op intercontinentale vluchten. De beschikbaarheid van internet aan boord wordt langzaam uitgebreid naar Europese vluchten.

Op sommige intercontinentale vluchten kunnen passagiers straks gratis gebruik maken van snelle wifi. Volgens luchtvaartjournalist Doron Sajet van NH Nieuws wil KLM hiermee ook de strijd aangaan met buitenlandse maatschappijen die veel verder zijn met het aanbieden van internet. "KLM loopt achter als het gaan om de installatie van wifi aan boord", zegt hij tegen Editie NL. "Het zit nog lang niet op elk toestel. In Amerika is dat wel het geval, daar zijn bijna geen maatschappijen meer met vliegtuigen zonder wifi."
Zakelijke reiziger
En klanten zullen hun keuze voor een maatschappij volgens hem steeds vaker baseren op de aanwezigheid van wifi. "Vooral de zakelijke reiziger verlangt het van KLM."
Maar als het in Amerika wel kan, waarom hier dan niet? Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft is het complex om dit in de lucht te realiseren. "Als je buiten loopt en je wil van je 4- of 5G-netwerk gebruik maken dan moet je binnen het bereik van een zendmast zijn. In een buitengebied is het al wat lastiger", legt hij uit aan Editie NL.
"Daar komt bij dat de masten naar beneden zijn gericht, naar de mensen. En niet naar boven. Maar daarboven zitten wel de vliegtuigen." Het is dus lastig om vanuit het vliegtuig een zendmast te bereiken. "Boven land kan je een zendmast nog wel naar boven afstellen, dat gebeurt in de VS bijvoorbeeld. Maar boven de oceaan wordt het lastig."

Boven de oceaan moeten maatschappijen volgens Melkert met satellieten werken. "En om dan genoeg bandbreedte te hebben om met vierhonderd man te kunnen internetten dan heb je aardig wat satellieten nodig." Bovendien moet het vliegtuig geschikt zijn om het te kunnen ontvangen. "Om dit voor elkaar te krijgen moet je een vliegtuig ombouwen. Je moet goed in de gaten houden op welke frequentie je uitzendt. Een gemiddeld vliegtuig heeft 26 verschillende antennes om te kunnen communiceren. Het mag elkaar niet in de weg zitten." En dat gebeurt nu wel al. "Het 5G-netwerk stoort bijvoorbeeld al het automatische landingssysteem."
Volgens Melkert is het een bijzonder kostbare operatie. "Het kost honderdduizenden euro's per vliegtuig. Hoe ga je dat als maatschappij betalen?"
Tijdens de test in januari is de wifi van KLM nog gratis voor reizigers op een beperkt aantal vluchten. Of dat zo blijft kan de maatschappij nog niet zeggen.