Brood maken van oud brood. Drie bakkers in Wageningen benutten broodresten door deze fijn te malen en er opnieuw brood van te maken. Is dit de oplossing tegen voedselverspilling?
Elke dag worden er in Nederland 700.000 te veel broden gebakken, blijkt uit cijfers van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Bij bakkerij Bakkersgrondstof in Wageningen benutten ze dat overgebleven brood optimaal: er wordt nieuw, vers brood van gemaakt.
Maximaal 48 uur oud
De bakkers komen aan hun oude brood via collega's van andere bakkerijen. Hun overblijfselen worden gedroogd en fijngemalen. "Het brood moet maximaal 48 uur oud zijn, anders kan het niet hergebruikt worden", vertelt bakker Jos Veltmaat aan Editie NL. "Er wordt desembrood van gemaakt."

Op dit moment gaat het nog om een pilot en gebeurt het op kleine schaal. Maar daar hopen de bakkers uit Wageningen verandering in te brengen. Sinds afgelopen jaar krijgt de bakkerij ook Europese subsidie voor het project. "Het geld gaat vooral op aan de ontwikkeling van een sorteermachine", zegt Veltmaat. "Op dit moment scheiden we nog handmatig."
Slecht het begin
De bakkerij in Wageningen maakt deel uit van Top Bakkers, een bredere organisatie waar 60 bakkers bij zijn aangesloten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zij allemaal op deze manier te werk gaan. "Dit jaar willen we opschalen naar 10 bakkers", vertelt Rob Besseling van Top Bakkers.
Verspilling
Er is volgens hem tot nu toe nooit een goede oplossing geweest voor de verspilling in de sector. "De Rijksoverheid roept de markt op om met circulaire initiatieven te komen en de reststroom van producten in te zetten. Maar dat is vaak moeilijk aan de man te brengen", aldus Besseling.

Daarin speelt de consument een grote rol. "Die is terughoudend omdat het niet altijd lekker klinkt, en je ziet dat dit soort producten een meerprijs heeft. De consument is vaak niet bereid die te betalen."
Toch denkt hij dat het initiatief van de bakkers wel kans maakt. "De broden uit deze samenwerking kosten ongeveer evenveel als vergelijkbare desembroden van bakkers. Je moet ze niet vergelijken met een volkorenbrood uit de supermarkt."
Kritiek
Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, heeft zijn bedenkingen. "Je focust je hiermee op repareren wat fout gaat, maar eigenlijk wil je ervoor zorgen dat het helemaal niet meer fout gaat. Het is nog beter om die 700.000 broden niet te bakken."
"Het zou beter zijn om minder in te kopen", gaat hij verder. "Waarom bied je niet gewoon ingevroren brood aan? Daarmee doen we ook een pilot bij Jumbo-filiaal in Wageningen. Dat heeft geleid tot 50 tot 60 procent minder broodverspilling. In Nederland ligt de focus te veel op vers. Dat is in andere landen minder het geval."