Ga naar de inhoud
Miljoenenbuit

Schatkaart naar mogelijke nazi-schat in Gelderland openbaar gemaakt

Met deze schatkaart zou je een nazi-schat kunnen vinden

02:13

Het Nationaal Archief heeft vandaag weer duizenden archiefstukken openbaar gemaakt. Daar zitten opvallende zaken tussen. Zo is er een schatkaart te zien die naar een mogelijke nazi-schat in de buurt van het Gelderse Ommeren zou moeten leiden.

De schatkaart komt uit het archief van het Nederlands Beheersinstituut. Er staan aanwijzingen op naar een nooit gevonden nazi-schat, die in de buurt van Ommeren begraven zou zijn.

De inhoud van de schat? Vier zinken munitiekistjes met kostbaarheden zoals horloges en juwelen uit een Arnhemse bankkluis.

Duizenden stukken openbaar

Elk jaar worden er archiefstukken openbaar gemaakt, die daarvoor alleen onder voorwaarden in te zien waren. Dat gebeurt op Openbaarheidsdag. Het gaat onder meer om ministerraadnotulen, stukken over de Tweede Wereldoorlog en een heel dossier over misstanden in de interneringskampen. In totaal gaat het om circa 1300 pagina's.

Race
Lees ook:
Race tegen de klok: laatste zaken tegen oud-nazi's

Er zou al meerdere keren tevergeefs gezocht zijn naar de schat. De oorspronkelijke bron van het verhaal, een meubelmaker uit Baden-Baden die in Velp als parachutist voor het Duitse leger actief was, is er in 1947 nog aan te pas gekomen om de Nederlandse autoriteiten aanwijzingen te geven. Het leverde allemaal niks op. De vraag is of zijn verhaal een verzinsel was of dat anderen de schatten hebben opgegraven.

Meer schatten

Toch kunnen zulke dingen wel degelijk in de grond liggen, denkt archeoloog Arjen Bosman. Volgens hem zijn er meer schatkaarten uit de oorlogstijd. "Ongetwijfeld zijn er her en der dingen begraven", zegt hij tegen Editie NL.

Zelf maakte hij eens een tentoonstelling over archeologie in de oorlog. "Daar zat een begraven schat tussen. Joodse mensen hadden dat in de grond gestopt en die zijn later weer opgegraven", vertelt Bosman.