De afgelopen tijd zijn de nodige auto's gesneuveld door vuurwerk. De politie houdt daarom haar hart vast voor de jaarwisseling zelf. Dat oud en nieuw weer uitbundiger mag worden gevierd leidt ook tot meer en zwaarder illegaal vuurwerk, zo zegt de Nationale Politiebond. Mocht je auto hierdoor ten onder gaan, wanneer ben je dan verzekerd?
Afgelopen maand zijn er dus al flink wat auto’s overleden. Zo brandde er afgelopen dinsdag in Den Bosch een af door vuurwerk. Maandag was het ook al raak toen er in Deventer een stuk vuurwerk onder een rijdende auto werd gegooid, waardoor die in vlammen opging. En in Zeewolde ging er eerder deze maand vuurwerk af op de motorkap van een auto, die daardoor flink beschadigd raakte.
'Sterretje geeft al schade'
Hoewel er dit jaar veel grof geschut in omloop is, kan een klein sterretje al schade veroorzaken. Dat komt omdat een auto grotendeels bestaat uit kunststof, vertelt Jeffrey Posthouwer van Autoschadebedrijf Posthouwer aan Editie NL. "De lak kan het metaal enigszins bescherming bieden, maar als er vuurwerk bij het kunststof komt dan is de kans groot dat er iets smelt."
Als een sterretje al zoiets kan veroorzaken, dan kun je nagaan wat een vuurpijl of rotje kan doen. "Die kunnen echt voor een behoorlijke inslag zorgen. Als het een harde klap is, dan smelt het vuurwerk erin. En dan ontstaat er echt een gat."
Verzekering
In dat geval is het de vraag of je de schade vergoed krijgt. Dat ligt eraan wat voor verzekering je hebt, en of je auto opzettelijk is geraakt. "Meestal leidt vuurwerk tot brandschade. Stel je voor dat er een grondfontein afgaat naast jouw auto, waardoor er per ongeluk brand ontstaat", zegt Menno Dijcks, auto-expert bij Independer. "In dat geval krijg je de schade vergoed als je een WA+-verzekering hebt."
Dit voorbeeld betreft dus een ongeluk. Als het om opzet gaat, dan is het weer een ander verhaal. "Iemand heeft bijvoorbeeld een rotje in je uitlaat gedaan. Dan gaat het om vuurwerkschade", zegt Dijcks. "In dat geval moet je allrisk verzekerd zijn om een schadevergoeding te krijgen. Met alleen een WA+-verzekering draai je zelf op voor de kosten."
Mocht je weten wie de dader is, dan kan je verzekeraar het op diegene gaan verhalen. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. "Je moet wel bewijs hebben dat diegene het heeft gedaan."
Schadevrije jaren
Dus simpel gezegd: als er geen opzet in het spel is, dan valt de schade automatisch onder brandschade. Die wordt vervolgens gedekt door je verzekeraar. Is er wel opzet in het spel, en je bent allrisk verzekerd, dan kun je ook geld krijgen. Maar in dat geval is het advies om de schade juist niet te claimen. "Anders lever je namelijk je schadevrije jaren in."

En dat zou betekenen dat je premie en je eigen risico omhoog gaat. "Dan ben je ook weer een paar jaar bezig om op je oude premie terug te komen", zegt Dijcks. Soms kan dat duurder uitvallen dan wanneer je de automonteur zelf betaalt om je bak te repareren. Als de schade niet te heftig is, dan kan dat prima.
Voorkomen in plaats van genezen
Als je meer van het voorkomen dan genezen bent, dan is het raadzaam om je auto op een veilige plek neer te zetten. Waar mogelijk bijvoorbeeld in een parkeergarage, en anders onder een afdak. "Ook adviseren we om je auto in een speciale laklaag te zetten", vertelt Dijcks. "Als er dan vonkjes op de auto komen, dan ontstaat er minder snel brand door de laklaag."