Ga naar de inhoud
Groene pistes

Wintersport zonder sneeuw: wat zijn je rechten als reiziger?

Deane skiet vandaag in Snowworld

Wintersport zonder sneeuw, dat is zacht gezegd flink balen. Als je deze kerstvakantie gaat skiën in Frankrijk moet je geluk hebben. Duizenden skipistes zijn gesloten omdat er geen of nauwelijks sneeuw ligt. "Als je nu last-minute gaat, kun je het best kiezen voor Italië."

In totaal zijn er bijna 8000 pistes in Frankrijk. Daarvan is de helft op dit moment dicht, aldus Domaines Skiables, de branchevereniging voor Franse skibedrijven. Met name in de lagergelegen gebieden zijn veel pistes groen in plaats van wit.

De Pyreneeën, Vogezen en Jura zijn volgens de organisatie het hardst getroffen. Daar is minder dan een kwart van de pistes geopend. Dat is een gevolg van het milde weer in combinatie met de regenval van de afgelopen dagen.

Gokken

Niet alle vakantiegangers houden van tevoren rekening met dat risico. "Wij kiezen gewoon een plek en dan zien we het wel", vertelt Deane, die vandaag aan het skiën is in Snowworld. "Meestal gaat dat goed."

Loopt
Lees ook:
Loopt de wintersport gevaar door klimaatverandering? 'Steeds minder sneeuwzeker'

Ook snowboarder Suzanne let er bij het boeken niet specifiek op welk wintersportgebied het meest sneeuwzeker is. "Kort van tevoren kijken we wel op apps hoeveel sneeuw er ligt, maar dan is de vakantie al geboekt."

Hoogte

Volgens Roel van den Bekerom van de website wintersport.nl moet je je vooral zorgen maken als je hebt geboekt in een skigebied waarbij een groot deel van de pistes lager dan 1700 meter ligt. "Daar zijn wel de nodige pistes en liften gesloten", zegt hij tegen Editie NL.

Winterspelen
Lees ook:
Winterspelen van 2030 later toegewezen om klimaatverandering

Ook in kleinere skigebieden loop je meer risico. "Die gebieden hebben vaak minder geïnvesteerd in kunstsneeuw. Zij hebben geen of weinig sneeuwkanonnen zijn daardoor afhankelijker van echte sneeuw." Nieuwere skigebieden zijn bovendien vaak bewust in hogere gebieden gebouwd.

Rechten als reiziger

Je rechten hangen af van de reisorganisatie waar je geboekt hebt, vertelt Van Bekerom. "Skigebieden hebben soms ook in hun voorwaarden staan dat je onder bepaalde omstandigheden je geld terugkrijgt, maar vaak vallen de weersomstandigheden daar dan weer net niet onder."

Sunweb

Vroegboekers bij Sunweb hebben skigarantie, laat Martine Langerak van de reisorganisatie weten. "Klanten die vóór 18 oktober hun wintersportvakantie hebben geboekt, met verblijf tussen 24 december 2022 en 25 maart 2023, kunnen hun bestemming wijzigen op basis van sneeuwval en hun vakantie kosteloos omboeken." 

Last-minute

Als je last-minute wil vertrekken, raadt Roel van den Bekerom op dit moment aan om te kiezen voor Italië. "De Zuid-Alpen hebben geen last gehad van regen. Daar is het ook iets minder warm. Ik denk dat het daar de komende weken het beste zal zijn op de piste."