Ga naar de inhoud
Tijdslimiet Olympische Spelen Parijs

Hardloopschoenen steeds sneller: 'Ook profijt voor recreatieve loper'

Atleet Björn Koreman hoopt in 2024 bij de Olympische Spelen te zijn Beeld © Editie NL

Wie mee wil doen aan de marathon van de Olympische Spelen moet steeds sneller kunnen lopen. Bij de komende editie in Parijs moeten atleten het parcours kunnen afleggen in 2 uur, 8 minuten en 10 seconden. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité bekendgemaakt. Deze limiet is ingesteld vanwege de verende schoenen waar deelnemers tegenwoordig op lopen. En niet alleen topatleten hebben daar profijt van.

De tijd waarin lopers de marathon in Parijs moeten afleggen is ruim drie minuten sneller dan bij de Spelen in Tokio. Op het sportevenement in Rio de Janeiro in 2016 mochten hardlopers er zelfs bijna elf minuten langer over doen. "De nieuwe limiet is heel scherp", zegt atleet Björn Koreman tegen Editie NL. Hij hoopt er in Parijs bij te zijn, maar moet zijn PR daarvoor nog wel met twee minuten en twintig seconden zien op te schroeven.

Verend effect

De nieuwe tijdslimiet is deels ingevoerd vanwege om drukte bij het startpunt te voorkomen, maar dus ook vanwege de schoenen waar deelnemers tegenwoordig op lopen. Die hebben dikke zolen met een verend effect. "Ik loop er zelf inmiddels ook al een jaar of vijf op", vertelt Koreman. "De energie die zo'n schoen je geeft levert voordeel op. Tegenwoordig heb je voor elke afstand wel een aangepaste schoen."

Marathon
Lees ook:
Marathon met airconditioning mogelijk bij Zomerspelen in Qatar

Wel is er inmiddels een limiet ingesteld. "Op een gegeven moment liep iemand de marathon onder de twee uur. Toen heeft World Athletics een grens getrokken. De zool mag nu niet dikker zijn dan 40 millimeter, en er mag nog maar één carbonplaat in." Dit soort verende schoenen zijn er inmiddels van verschillende merken.

Recreatieve lopers

Ook als recreatieve loper heb je er wat aan, vertelt hardloopcoach Gert-Jan Wassink. "Je kunt het effect vergelijken met de blades die mensen met een amputatie hebben. Die absorberen de klap die je krijgt en geven vering. Een deel van de energie die je normaal uit je spieren en pezen haalt, krijg je nu vanuit je schoenen."

Den
Lees ook:
Den Bosch krijgt sneakertentoonstelling: 'Dit is ook kunst'

Om dit soort schoenen optimaal te benutten is het zelfs beter om niet als een professionele atleet te lopen. "Veel topatleten lopen als een soort licht pingpongballetje: na kort grondcontact rennen ze meteen weer weg", legt Wassink uit. "Recreatieve lopers zijn daarentegen meer een zandballetje en dat werkt op zulke schoenen beter."

Duur

Voor veel van deze schoenen moet je wel diep in de buidel tasten. "Recreatieve lopers hebben dat er vaak niet voor over", zegt de hardloopcoach. "Die willen niet 230 euro betalen voor een paar schoenen. Terwijl je er wel veel profijt van kan hebben."