Ga naar de inhoud
Tradities

Kerst met vrienden in plaats van familie: 'friendmas' steeds vaker gevierd

Jolanda viert kerst met vrienden Beeld © Editie NL

De kritische blik van je schoonmoeder of de foute opmerking van die ene oom. Kerst met familie is niet altijd de gezelligste dag van het jaar. Volgens kenners kiezen steeds meer mensen ervoor om kerst niet met familie maar met vrienden te vieren. Het zogenaamde friendmas rukt op.

Kerst met je eigen familie, met de schoonfamilie of met alleen vrienden. Volgens socioloog Beate Volker van de UvA worden vriendschappen steeds belangrijker waardoor we ze soms zelfs boven familie verkiezen en ook de feestdagen met ze doorbrengen.

Dat heeft volgens haar verschillende oorzaken. "Vrienden wonen vaak dichterbij dan familie", vertelt ze tegen Editie NL. "Daarnaast zien we dat gezinnen uitdunnen. Mensen gaan vaker scheiden, en als je dan gescheiden bent dan is kerst met familie lastiger. Door het met vrienden te vieren ontwijk je deze problemen."

Stinkt
Lees ook:
Stinkt je huis naar gourmetgeur? Met deze 3 tips kom je er makkelijk vanaf

Ook ziet ze dat het aantal singles heel hoog is. "Daardoor is er niet altijd een gezinssamenstelling om kerst mee te vieren." Maar ook de drang naar individualisering speelt een rol. "Mensen willen vaker zelf de keuze hebben wat ze op welk moment gaan doen. Vrienden heb je zelf gekozen en familie niet, daarom is het vaak leuker om het met vrienden te vieren."

Corona

Volgens familiepsycholoog Dave Niks heeft de coronaperiode er ook voor gezorgd dat we kerst op een andere manier vieren. "De afgelopen jaren hebben we geen kerst kunnen vieren zoals we dat altijd deden", zegt hij tegen Editie NL. "In sommige gevallen konden we familie niet zien omdat iemand corona had of omdat de regels het niet toelieten. Daarom zijn we dingen anders gaan doen."

Fooi
Bekijk ook:
Fooi voor pakketbezorger? 'Vorig jaar kreeg ik 475 euro'

Jolanda van der Leeden (55) uit Den Boschviert kerst niet alleen met haar familie maar ook met vrienden. Ze kiest daar heel bewust voor: "Vrienden zijn een deel van mijn leven, die horen er gewoon bij." Dit jaar viert ze het met een beperkt gezelschap omdat ze door longcovid wat minder energie heeft. "We zijn met z'n vieren. Iedereen trekt z'n mooiste én lekkers zittende kleding aan en dan gaan we gezellig spelletjes spelen. We hebben een kaartspel en een escaperoom-spel. Daarna volgt een walking-dinner."

De vrienden blijven ook slapen. "Ik vind het belangrijk dat er ook gedronken kan worden, dat maakt kerst ook zo gezellig."