Ga naar de inhoud
Verkeersetiquette

De koplamp van je tegenligger is stuk: wat doe je?

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Rijden met een kapotte kop- of achterlamp brengt de nodige risico's met zich mee. Maar wat doe je als je ziet dat een van je mede-weggebruikers er last van heeft? Dat vroeg cabaretier Peter Pannekoek zich gisteren af op Twitter. Uit de reacties blijkt dat mensen verschillende signalen hanteren. Hoe pak je dit aan volgens de verkeersetiquette?

"Ik zie op de snelweg regelmatig auto’s met kapotte achterlichten of koplampen. Hoe maken jullie mensen duidelijk dat er iets mis is?", zo luidt de prangende vraag van Pannekoek. 

Seinen of gebaren?

Uit de antwoorden blijkt dat veel mensen er hun eigen aanpak op nahouden. "Ik sein met groot licht", schrijft iemand. Een ander zegt: "Ik wijs ernaar." Ook de optie 'alarmlichten kort aanzetten' komt voorbij.

Weer een andere twitteraar maakt altijd een knipperend gebaar met haar handen – al lijkt niet iedereen dat gebaar te herkennen. "Ik zie er een eend in die kwek kwek zegt", reageert iemand.

Richtlijnen

Het juiste antwoord? "In principe is de regel: niet waarschuwen", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen tegen Editie NL. "Veel mensen seinen met hun lichten en dat is vaak vriendelijk bedoeld, maar eigenlijk is het niet de bedoeling. Je bent je mede-weggebruikers niks verplicht."

"Bovendien kan het dat de bestuurder allang weet dat zijn licht kapot is", gaat hij verder. "Misschien gaat hij wel naar huis om het te repareren en wordt hij gek van al die knipperende auto's."

Geheime
Lees ook:
Geheime ruimte in auto voor drugs, cash of pistool straks strafbaar

Groot licht moet je sowieso alleen gebruiken als het echt nodig is, benadrukt Tertoolen. "Daar kun je mensen mee verblinden – ook als je het maar heel kort doet." 

In sommige gevallen is seinen zelfs verboden. "Sommige mensen doen het bijvoorbeeld om de ander te waarschuwen voor een politiecontrole. Dat is strafbaar. Hoe aardig je het ook bedoelt."

Uitzonderingen

Of hij zelf dan echt nooit seint? "Ik zou het wel doen als iemand per ongeluk met groot licht rijdt. Of als iemand zijn mistlamp aan heeft terwijl er maar een klein beetje mist is. Dat is superirritant, dus dan sein ik wel even. Dat kan dan met mijn eigen lampen, of inderdaad door dat knipperende gebaar met je handen te maken."