Elke vrouw die een borstamputatie heeft ondergaan moet haar littekens kosteloos kunnen laten opfleuren met een tatoeage. Dat is de missie waarvoor Myriam Scheffer zich hard maakt. Gisteren werd de eerste vrouw dankzij haar stichting verblijd met een gratis borsttattoo. "Het voelt als de afsluiting van een periode."
Vrouwen die hun borsten hebben laten verwijderen vanwege borstkanker houden daar vaak grote littekens aan over. "Daardoor blijf je geconfronteerd worden met de ziekte. Je oog trekt ernaartoe", vertelt de 44-jarige Myriam, die zelf in januari 2021 beide borsten moest laten verwijderen, aan Editie NL.
Jezelf weer mooi vinden
Online kwam ze een Amerikaanse organisatie tegen die gratis tatoeages zet bij vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan. Zo worden de littekens omgezet in kleine kunstwerkjes. "Waarom is zo'n initiatief er in Europa niet, vroeg ik me af. Zo'n tattoo kan een enorme impact hebben op je eigenwaarde. Het helpt je om jezelf weer mooi te vinden."

Myriam besloot het heft in eigen handen te nemen en richtte deze zomer de stichting Tittoo.org op, dat inmiddels een driekoppig bestuur heeft. "We zijn Europa-breed een netwerk aan het opbouwen met tattoo-artiesten die graag zo'n tatoeage willen doneren. We hebben er nu zo'n twaalf. Allemaal hebben ze ervaring met het zetten van dit soort tattoos."
Eerste tattoo
Gisteren was het zover: toen werd de eerste vrouw verblijd met een gratis tattoo, gezet door Darryl Veer van tattooshop Tradtoo in Lelystad. "Het was een geweldige dag", zegt Myriam opgewekt. "Ze zijn ver gekomen met de tattoo, nu moeten alleen nog de puntjes op de i gezet worden. Ik werd er best emotioneel van."
Het plan is om elk jaar in oktober een 'Tittoo-tattoo'-dag te organiseren waarop vrouwen in verschillende landen kosteloos tatoeages kunnen laten zetten. "Iedereen mag zich aanmelden: of je nu een borstamputatie of -reconstructie hebt ondergaan. Je kunt zelf aangeven wat voor soort ontwerp je zou willen en vervolgens koppelen wij je aan een artiest." Wel moeten je littekens minimaal twee jaar oud zijn.

Dat is ook de reden dat Myriam zelf nog geen tatoeage heeft. "Mijn littekens zijn er nog niet klaar voor. Maar ik wil het absoluut laten doen. Laatst heb ik een plaktattoo over mijn littekens gedaan, zelfs dat deed al iets. Elke keer wilde ik terug naar de spiegel om ernaar te kijken. Ik voelde me anders."
Waar dat door komt? "Die littekens zijn je laatste herinnering aan de kanker. Die wegwerken voelt als het afsluiten van een periode. Dat gun ik iedereen."
Inschrijven
Rond juni – de exacte datum wordt later via social media bekendgemaakt – opent Myriam de inschrijvingen voor de komende Tittoo-tattoo-dag. Artiesten die een gratis tattoo willen zetten kunnen zich aanmelden via haar website. Ook kunnen mensen daar geld doneren dat Myriam gebruikt om de kosten van het project te dekken en goodiebags te vullen met aftercare-producten.