Ga naar de inhoud
Berner sennen

Hond loopt al weken alleen op de Veluwe: 'Hij kan verwilderen'

Petra van de dierenambulance met een flyer van de hond Beeld © Editie NL

Hoe lang kan een hond overleven in de natuur? In de bossen van 't Loo, in de gemeente Oldebroek, zou al weken een hond zonder baasje rondlopen. De plaatselijke dierenambulance is een zoekactie gestart naar het dier, dat angstig is en wegrent als mensen dichterbij komen. "Het gekke is dat niemand zijn hond mist."

Bij de dierenambulance zijn meldingen binnengekomen van mensen die de hond hebben zien lopen. Het zou gaan om een Berner sennenhond. "Ze melden dat er een angstige hond voorbij schiet", vertelt Petra de Jong van de dierenambulance. "Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt. Het gaat om meerdere meldingen, over meerdere weken."

Het gekke is volgens De Jong dat niemand een hond lijkt te missen. "Het zou kunnen dat de hond gedumpt is, het kan ook goed dat het een dier is dat bij iemand woont. Het is hier buitengebied", zegt ze.

Vijf
Lees ook:
Vijf honden in beslag genomen in Lelystad: 'Smerigste woning ooit gezien'

Er zijn geen goede foto's van de hond, daarom zijn er flyers opgehangen met een voorbeeldfoto. "We hopen dat mensen hun eigen hond herkennen of dat ze ons bellen als ze de hond spotten", zegt De Jong.

Zwerven

Het is namelijk niet goed voor de hond als die gaat zwerven. "Als een hond zo lang alleen is, verwildert hij wel", legt De Jong uit. "Dan gaat hij bijvoorbeeld afval eten, uit prullenbakken of containers bij restaurants. We hebben weleens honden gezien hier bij de McDonald's die dingen met verpakking en al aten. Dan komt er plastic of troep in de maag, en dan ben je nog verder van huis."

Trauma

Hoe honden in het wild reageren op mensen, kan verschillen. Of een hond in Nederland is geboren of niet, speelt daar volgens Sieneke Groenman van de Hondenbescherming een rol in. "Honden die uit het buitenland komen, hebben hier een enorme cultuurshock. Zeker als ze geen beste ervaringen hebben met mensen."

"Die honden schrikken en gaan op de vlucht. Het is een overlevingsmodus", vervolgt Groenman. "Die honden zijn meteen verwilderd." Maar ook honden die hier geboren zijn, kunnen ontheemd raken. "Als mensen ze dan proberen te vangen, werkt dat averechts. Het kan echt een trauma worden."