Ga naar de inhoud
Energiecompensatie

Meer donaties voedselbank: '190 euro of veelvoud daarvan'

Penningmeester Jan Huizinga van Voedselbank Groningen Beeld © EditieNL

Alle leden van de voedselbak krijgen deze dagen iets extra's. Een kerstpakket dat mede mogelijk is gemaakt door de vele donaties. Voedselbanken Nederland ziet niet alleen een toename van het aantal leden maar ook van donaties. "Honderden inwoners van Groningen hebben hun energietoeslag aan ons gedoneerd."

Het aantal personen dat afhankelijk is van de voedselbank is volgens Voedselbanken Nederland met dertig procent gestegen. Maar er komen volgens woordvoerder Guido van Alphen ook meer donaties bij. "Gelukkig zijn we in staat om álle mensen die gebruik maken van de Voedselbank tijdens de feestdagen iets extra's te geven, mede dankzij vele giften en donaties. Ze krijgen sowieso een extra kerstpakket dat mede mogelijk is gemaakt door een paar grote voedselproducenten."

Toch zijn het niet alleen de bedrijven die flink doneren. "Mensen die eerst doneerden aan rampen ver weg van huis, doen dat nu aan mensen die in Nederland voedselhulp nodig hebben." Bij de voedselbank in Groningen zien ze het aantal giften van particulieren ook flink toenemen.

'Explosieve'
Lees ook:
'Explosieve' groei aanmeldingen Voedselbank, vooral door jongeren

"Naast het kerstpakket kunnen wij dit jaar nog iets extra's doen doordat we ontzettend veel donaties hebben gekregen. We hebben 22.000 euro gekregen van Stichting Spijsuitdeling en honderden inwoners van Groningen hebben hun energietoeslag aan ons gedoneerd", vertelt penningmeester Jan Huizinga van Voedselbank Groningen tegen Editie NL.

Energiecompensatie

"Op de bankafrekening zie ik een hele rits aan bedragen van 190 euro of het dubbele: 380 euro. Dat kan niet anders dan dat mensen hun energiebijdrage hebben gedoneerd. Andere jaren kregen we ook donaties - en zeker rondom de feestdagen. Maar nu is het bedrag dat we binnenkrijgen behoorlijk hoger."

Hoge
Lees ook:
Hoge kosten voor alles: Voedselbank verlaagt drempel voor voedselpakket

Uit cijfers van het Nederlandse Donateurspanel van CBF Toezicht op goeddoen blijkt dat 13 procent van de mensen die energiecompensatie ontvangen dit weggeven aan een goed doel (8 procent) of bekenden die het nodig hebben (5 procent).

Volgens hoogleraar filantropie René Bekkers van de VU laat dit zien dat Nederlanders reageren wanneer er nood aan de man in. "Het is heel mooi dat mensen zo veel doneren aan de voedselbank. Eerder dit jaar zagen we nog dat er 160 miljoen werd opgehaald voor Oekraïne."

Gezondheid

Door Nederlanders wordt het meest gedoneerd aan KWF, Artsen Zonder Grenzen en Unicef Nederland. Dat blijkt uit gegevens van CBF Toezicht op goeddoen.

Volgens Bekkers zijn Nederlanders altijd het meest geneigd te geven voor gezondheid. "Goede doelen voor armoede krijgen van origine minder donaties. Dat heeft ermee te maken dat meer mensen in Nederland direct of indirect in aanraking komen met ziektes." Daardoor voelen die doelen wat relevanter. "Nu zien we dat armoede meer in de belangstelling staat door de inflatie en dat maakt dat meer mensen ervoor zullen kiezen om bijvoorbeeld de energiecompensatie te doneren aan een goed doel, zoals de voedselbank."