Ga naar de inhoud
Feestdagen

Supermarkten vol met 'luxe' producten: 'Er is niets luxe aan een aardappel'

Chefkok Jonathan Zandbergen Beeld © Editie NL

Wie deze dagen door de supermarkt loopt wordt overspoeld met 'luxe' producten. De kerstkransjes, roomboter, notenmelange, soep of afbakbroodjes: alles heeft de stempel luxe. Maar wat is er nou precies zo luxe aan deze producten?

Tijdens de feestdagen willen we graag iets speciaals op tafel zetten, en dat weten supermarkten. Veel producten krijgen een speciale verpakking met daarop groot de term 'luxe' gedrukt. "Deze kerstperiode slaan we er nog sterker op aan", vertelt reclamestrateeg Tim Claassen tegen Editie NL. "Als we met z'n allen in economisch zware tijden zitten dan voelt het heel fijn om bij de kersttafel momentjes van luxe te creëren."

Poolse
Lees ook:
Poolse supermarkten in trek bij Oekraïners op zoek naar pielmieni en pierogi

Het is een simpele manier om net even wat extra's op tafel te zetten. "Het is ook betaalbare luxe. Mensen houden de hand op de knip wat grote kerstuitgaven betreft, maar eten uit de supermarkt is de makkelijkste en toegankelijkste manier om jezelf en anderen te verwennen."

Maar hoe luxe zijn deze producten nou echt? Is luxe slagroom anders dan gewone slagroom? Volgens sterrenkok Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet in Schoorl moet een product kwalitatief goed en exclusief zijn. "Wilde zalm is pas luxe als die gevangen is in Noorwegen of Alaska. Kaviaar is luxe als er een stevig prijskaartje aan zit: imitatiekaviaar die je in de supermarkt kan kopen is geen luxe."

Royaal

Volgens hem staat het label soms onterecht op verpakkingen. "De term luxe wordt vaak gebruikt voor een royaal product. Dus een gourmetschotel van de supermarkt wordt luxe genoemd omdat er veel in zit."

Zandbergen zou een grote schaal niet meteen luxe noemen. "Een luxe gourmetschotel zou denk ik moeten bestaan uit stukjes tonijn of stukjes ossenhaas. En niet alleen maar uit kipspiesjes. Als zo'n gourmetschotel groot is kun je hem royaal noemen, maar niet luxe." Ook aardappelgratin is volgens hem niet luxe. "Er is niets luxe aan een aardappel." 

Amandelspijs

En ook niet elke kerststol mag deze titel dragen. "Een kerststol mag je luxe noemen als er amandelspijs in zit. Dat is de luxe variant. De goedkope variant bevat een puree van gemalen witte bonen en een extract van abrikozenpitten."

Toch mogen supermarkten alles gewoon luxe blijven noemen. "Daar zijn geen regels voor", zegt Claassen. "Er is namelijk geen harde belofte waar je op afgerekend kunt worden als supermarkt."

Wat zeggen de supermarkten zelf over hun aanbod 'luxe' producten?

Lidl: "Al jaren geleden introduceerde Lidl Delicieux, een productlijn van luxe, hoogwaardige en toch heel betaalbare producten. Met deze luxe lijn die rondom de feestdagen in onze filialen ligt, maken we luxe voor iedereen haalbaar en betaalbaar om zo optimaal te genieten tijdens de feestdagen."

Aldi: "We willen onze klanten met de feestdagen verrassen én ze bieden wat ze kennen. Tijdens deze periode willen Nederlanders over het algemeen iets speciaals en iets luxer eten dan de rest van het jaar. Daarom doen we tijdens de feestdagen extra ons best met bijzondere artikelen, namelijk ons feestassortiment Prestige."

Jumbo: "Bij Jumbo willen we dat iedereen kan genieten van een heerlijke kerst. Daarom bieden wij gemak en inspiratie voor iedere portemonnee. Zo hebben we bijvoorbeeld verschillende soorten gourmetschotels in ons kerstassortiment. Dit jaar hebben we onder andere de Jumbo gourmetschotel Populair en de gourmetschotel Premium. De gourmetschotel Premium bevat zowel een royalere hoeveelheid als luxere stukjes vlees, zoals biefstuk en varkensmedaillons."

Dirk van den Broek: "Dirk van den Broek staat bekend om zijn lage prijzen en scherpe aanbiedingen. Als wij het over luxeproducten hebben, dan doelen we op producten waarmee je jezelf trakteert op iets bijzonders. Dus producten die je niet dagelijks koopt, maar die horen bij een bijzonder moment, zoals de feestdagen."

Albert Heijn:  "Albert Heijn heeft alles in huis om er een magische kerst van te maken, voor ieder kookniveau en budget. Wij noemen het luxe omdat het bijzondere producten zijn die we speciaal voor de feestdagen brengen. Zo hebben we een uitgebreid kerstassortiment met onder andere de carpacciobonbon, zalmtompouce en verspakket mosterdsoep. Allemaal bijzondere producten, speciaal geselecteerd voor de feestdagen, waarmee iedereen kan uitpakken."