Ga naar de inhoud
Subtropisch Zwembad

Center Parcs verhoogt temperatuur zwembadwater na klachten

Beeld © Editie NL

Lekker warm en knus in een vakantiehuisje vertoeven is er volgens sommige gasten van Center Parcs de Kempervennen dit seizoen niet bij. Op Tripadvisor regent het klachten van bezoekers die de huisjes én het subtropisch zwembad te koud vinden. Om energie te besparen heeft het park de thermostaat van het zwembad en de huisjes omlaag gedraaid. En daar zijn de gasten niet blij mee.

De recensies op Tripadvisor liegen er niet om: "Wij gaan elk jaar naar Center Parcs, maar wat was dit een tegenvaller. Het water van het golfslagbad was echt te koud," zegt een bezoeker. Een ander zegt:  "Het huisje is koud en tocht enorm. Ook het zwembadwater is koud." Weer een ander: "Ik vroeg me af of ik niet een dag eerder moest vertrekken, omdat ik geen zin meer had om in het koude zwembad te zwemmen."

Waar de huisjes voorheen nog tot 24 graden verwarmd konden worden is de thermostaat nu op 21 graden gezet. Het zwembadwater van het subtropisch bad is van 30 naar 28 graden gegaan.

Standaard temperatuur zwembadwater:

Normaal gesproken is de watertemperatuur van een subtropisch zwembad rond de 31 graden. Het kinderbad is rond de 33 graden. En dat is een stuk warmer dan bijvoorbeeld een wedstrijdbad, dat meestal rond de 27 graden is.

Center Parcs heeft na alle kritiek besloten het zwembadwater weer een graadje omhoog te doen. "Wij merken naar mate het kouder wordt dat dezelfde temperatuur in het zwembad als kouder wordt ervaren", zegt Mark Giethoorn van Center Parcs tegen Editie NL. "We hebben deze veranderingen namelijk al afgelopen zomer doorgevoerd."

Volgens Giethoorn is het meer een kwestie van gevoel dat er nu klachten komen over de temperatuur. "Voor de meeste mensen is het een acceptabele temperatuur. Bij zwembadwater geldt dit ook. Maar voor sommige mensen is het zwembadwater normaal gesproken al fris en daardoor zie je dat een bepaald percentage 28 graden al helemaal fris vindt. Maar het zeewater op Aruba is bijvoorbeeld ook 28 graden. Maar niet alleen de watertemperatuur geeft het gevoel. De luchttemperatuur speelt ook mee."

Een
Lees ook:
Een 'domme' meter: wat nu? Dit zeggen energieleveranciers

Daarnaast speelt het mee dat verschillende zwembaden andere temperaturen hebben. "De zwembaden voor de kinderen blijven wel warm, want die hebben sneller last van de kou. Als de ouders daarna weer in een iets kouder bad gaan, kan dat kouder aanvoelen."

Ook thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht denkt dat vooral die afwisseling in temperatuur meespeelt. "Het kan in het zwembad inderdaad wel meespelen dat het ene bad warmer is dan het andere band. Je voelt het wel als je daarna in een kouder bad gaat", zegt hij tegen Editie NL.

Wennen

Maar dat de huisjes niet meer tot 24 graden verwarmd kunnen worden moet volgens hem geen probleem zijn. "Wat temperatuur in de lucht betreft, een graad minder merk je wel. De een wat meer dan de ander. Maar het kan totaal geen kwaad en je zal er ook wel aan wennen. Pas als de temperatuur onder de 19 graden komt merk je het echt. Maar dat is in deze huisjes niet aan de orde."

Na alle klachten heeft Center Pars besloten de temperatuur van het zwembadwater een graad hoger te zetten. 

Bekijk ook:

02:01