Ga naar de inhoud
Net als in Frankrijk

Gratis condooms ook in Nederland een goed idee? 'Kan drempel wegnemen'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

In Frankrijk zijn condooms binnenkort voor jongeren van 18 tot 25 jaar gratis op te halen in apotheken door het hele land. De maatregel komt voort uit het toenemende aantal soa's onder jongeren in Frankrijk. Zouden we dit in Nederland ook moeten doen?

Hoewel het aantal soa's in Nederland stabiel blijft, is het gebruik van condooms niet bij iedereen even goed ingeburgerd. Bij de eerste keer seks gebruikt nog 70 procent van de jongeren een condoom. Daarna neemt het condoomgebruik sterk af. Bij een onenightstand gebruikt maar 60 procent van de jongeren een condoom, blijkt uit cijfers van expertisecentrum seksualiteit Rutgers.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf 2023 gratis condooms voor jongeren in Frankrijk

Volgens Belle Barbé, specialist seksuele opvoeding neemt het gebruik van condooms na de eerste keer af omdat er door ouders en school vooral op wordt gehamerd om bij de eerste keer een condoom te gebruiken. "Daarna neemt het gebruik af omdat jongeren elkaar vertrouwen met hun hart en hun lichaam", zegt ze tegen Editie NL. "De meeste jongeren beschermen zich alleen met hormonale anticonceptie tegen ongewenste zwangerschappen en denken dat een soa hen niet overkomt. Terwijl je ook zonder dat je het weet een soa kunt hebben."

Ze denkt dan ook dat het een goed idee is om in Nederland gratis condooms beschikbaar te stellen. "Voor sommige jongeren is geld echt een ding. Ik denk dat zij sneller een condoom zullen halen als het gratis is."

 De hormonale anticonceptie zit tot 21 jaar in de basisverzekering en dat maakt volgens Barbé dat de verantwoordelijkheid bij jonge vrouwen ligt. "Als condooms gratis worden, dan wordt die verantwoordelijkheid meer gedeeld en dat vind ik goed."

Ook al zijn er relatief weinig soa's in Nederland: in 2021 lieten zo'n 138.000 mensen zich testen op een soa, van die mensen had één op de vijf een soa.

Seksuele
Lees ook:
Seksuele voorkeur voor pubers beïnvloedt straf en behandeling dader

Expertisecentrum seksualiteit Rutgers vindt het initiatief in Frankrijk een goed idee. Maar zou het in Nederland graag breder willen trekken. "De oplossing voor het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen en soa’s ligt bij meer factoren", laat expert anticonceptie en abortus Ineke van der Vlugt aan Editie NL weten. "Bijvoorbeeld preventieve maatregelen zoals goede seksuele vorming. Ook het versterken van de sociale norm dat het gebruiken van een condoom heel gewoon wordt."

Drempel wegnemen

"Condooms moeten hiervoor natuurlijk ook goed beschikbaar zijn en dit gratis maken kan daar uiteraard drempels wegnemen, vooral bij mensen die het minder goed hebben."

Theodoor van Boven van de Condomerie adviseert jongeren die krap bij kas zitten niet voor de dure merken condooms te kiezen. "Als geld een rol speelt bij jongeren om geen condoom te kopen, dan hamer ik erop om huismerkcondooms te kopen. Die zijn even goed én stukken goedkoper dan bijvoorbeeld Durex-condooms."

Alle condooms in Europa moeten voldoen aan een kwaliteitsstandaard voor condooms. Koop ze bij ETOS, Kruidvat, AH, DA etc, die zijn spotgoedkoop en voldoen toch aan precies dezelfde kwaliteitsnorm als de dure Durex.

Kosten condoom:

  • Etos:12 stuks voor €3,99  
  • Kruidvat: 12 stuks voor € 3,49 
  • Durex: 12 stuks voor €12,50 
  • Condomerie 144 stuks voor €14,25