Ga naar de inhoud
Waakhond

Hond moet inbrekers verjagen: 'Als ik geblaf hoorde dan trok ik me terug'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Een hond buiten op het erf zou ongewenste bezoekers moeten afschrikken. Maar twee honden op een boerderij in Denekamp vonden het zo gezellig dat er twee inbrekers op het terrein waren dat ze kwispelend een aai kwamen halen. Deze honden blijken niet echt geschikt als waakhond. Wat maakt een goede waakhond?

De beelden van de dieven worden gedeeld in het opsporingsprogramma Onder de Loep. Op de beelden is te zien dat een van de twee de hond heel relaxt afleidt met wat geaai. De politie in Dinkelland, waar Denekamp onder valt, is naarstig op zoek naar de dieven die er met twee enveloppen met geld vandoor zijn gegaan. 

Volgens Maartje Horvers van De HondenCampus in Tilburg is niet elke hond geschikt als waakhond. "Je hebt bepaalde rassen die zich goed lenen als waak- en verdedigingshond. Dat zijn honden met een erfelijke aanleg voor waken", vertelt ze tegen Editie NL. "Honden die een tijdje gewend zijn aan het terrein dat ze moeten bewaken gaan vanzelf blaffen wanneer er een vreemde voorbijkomt."

Goede waakhonden blaffen volgens haar wanneer er echt iets aan de hand is. "Je wil dat een hond selectief is. Hij moet niet op elke prikkel aanslaan." Een waakhond die in huis leeft moet bijvoorbeeld niet telkens wanneer de postbode langskomt blaffen. "Er moet een bepaalde rem zijn op waakgedrag. Bijvoorbeeld dat de hond rustig blijft bij bezoek dat door de baas wordt binnengelaten."

Bij honden die buiten een terrein of erf moeten bewaken is het juist wel goed als die rem er niet is. "Je kan een hond leren om wel bij iedereen te blaffen of zelfs te bijten. Het is maar net wat het doel van de eigenaar is."

Honden die blaffen wanneer ze een indringer zien zijn volgens ex-inbreker Evert Jansen erg effectief. En dat hoeven niet eens getrainde waakhonden te zijn. "Als ik ergens over de heg keek en er ging een hond blaffen dan trok ik me altijd weer terug", vertelt hij tegen Editie NL. "Inbrekers hebben echt geen tijd om een koekje te kopen om de hond te paaien."

Vlees met medicijnen

Dit doen inbrekers wel op erven waar kostbare spullen staan. "Er wordt wel eens een stuk vlees met medicijnen erin over het hek gegooid. Maar dat doet een inbreker niet zomaar, dan moet er echt wel wat te halen zijn. Dat is niet de gelegenheidsdief maar dat zijn echt professionele inbrekers."

Dit
Lees ook:
Dit is Pax, de wolfhond die dus géén wolf is: 'Echt een allemansvriend'

Een hond is dus een effectief hulpmiddel om inbraken te voorkomen. Volgens beveiligingsdeskundige Rico Breidjal worden ze ook regelmatig ingezet bij beveiligingsklussen. "Een hond is een geweldsmiddel, net als een wapenstok of peperspray. Je zet de hond in als een proportioneel middel om je doel te bereiken."

Beveiligers nemen bijvoorbeeld regelmatig honden mee tijdens een dienst. "Het kan zijn dat die hond losgelaten wordt in een pand om iets of iemand te zoeken. Maar een hond kan ook in een geweldsituatie handelen, zeker als het risico voor mensen te groot kan worden." Zelf heeft Briedjal ook een waakhond op zijn erf. "Ik heb een Zuid-Afrikaanse waakhond: een Rhodesian ridgeback. Dit ras is gefokt om te beschermen."