Ga naar de inhoud
Nederland - Argentinië

Zo maak je het meeste geluid met weinig supporters op de tribune

Verslaggever Steef kijkt hoe hij het meeste lawaai kan maken Beeld © Editie NL

Er zal vanavond slechts een kleine oranje vlek op de tribune te zien zijn. Naar schatting komen er ongeveer 1400 Oranjefans op de wedstrijd Nederland – Argentinië af. Hoe kunnen deze supporters toch nog zorgen voor een oorverdovend lawaai? "Ga dichtbij het veld zitten."

In het Lusail-stadion in Doha waar vanavond de wedstrijd plaatsvindt kunnen zo'n 90.000 toeschouwers plaatsnemen. Naar schatting zijn 50.000 stoelen bezet door Argentijnse supporter en slechts 1400 door Nederlandse fans.

Toch hoeft de leeuw niet in zijn hemdje te staan. Want volgens Remy Wenmaekers van Level Acoustics en Vibrations kan dit handjevol supporters voor genoeg lawaai zorgen. "Als je met 1400 man bent en je wil geluid produceren voor 45.000 man dan moet je per persoon 15 decibel harder schreeuwen", legt hij uit aan Editie NL. "Dan zou het 't best zijn als iedereen een megafoon meeneemt."

In
Lees ook:
In stadion met 90.000 plekken zitten morgen maar 1400 Nederlanders

Daarnaast raadt hij de spelers aan om zo dicht mogelijk bij de spelers plaats te nemen, dus het liefst zo laag mogelijk in het stadion. "Als je dichtbij het veld staat dan horen de voetballers je beter." Om de tv-kijker thuis het gevoel te geven dat de Oranjefans massaal aanwezig zijn is het volgens Wenmaekers ook belangrijk om zo dicht mogelijk bij de microfoons van de tv-ploegen te zitten.

Kommetje

De fans die geen megafoon meenemen kunnen het beste een kommetje van hun handen om hun mond maken. "Dan maak je een toeter van je handen. Dat versterkt het geluid richting het veld, en daarmee gaat het niet de verkeerde kant op."

Of deze tips effect hebben gehad weten we rond 22.00 uur vanavond als de wedstrijd gespeeld is, deze begint om 20.00 uur. 

Bekijk ook:

01:12