Ga naar de inhoud
Gin, whiskey en vermout

0.0-drank verovert slijterij: 'Niet vergelijken met alcohol'

Timo Janse, cocktailkenner Beeld © Editie NL

Bier en wijn zonder alcohol kennen we natuurlijk al langer, maar ook de alcoholvrije 'sterke drank' is in opmars. Gin en whiskey zonder alcohol hebben inmiddels een vaste plek veroverd in de slijterijen. Maar is het ook iets om blij mee te zijn? "Probeer geen bestaande cocktails na te maken."

Gin, vermout, rum, limoncello, amaretto of whiskey: noem een sterke drank en er bestaat tegenwoordig een 0.0-variant van. Belangenorganisatie de Koninklijke SlijtersUnie ziet zowel vraag als aanbod stijgen. "Elke slijterij heeft tegenwoordig wel een gedeelte waar deze dranken te vinden zijn", zegt een woordvoerder.

Twijfels

Ook bij het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is de tendens niet onopgemerkt gebleven. "Het is een enorme trend", zegt Wim van Dalen van het kennisinstituut tegen Editie NL.

Eerste
Lees ook:
Eerste alcoholvrije slijterij van Nederland geopend: 'Proeven en met fles naar huis'

Maar of we daar zo blij mee moeten zijn valt te betwijfelen. "Het zijn toch weer dezelfde grote merken die reclame maken voor hun 0.0-variant en waar de aandacht naar uitgaat. Het gaat vooral om de branding", zegt hij. "Je associeert de alcoholvrije variant ook met alcohol. En zo wordt alcohol toch weer genormaliseerd."

Reclame

In Noorwegen mogen alcoholmerken daarom helemaal geen reclame maken – niet voor hun alcoholische dranken, maar ook niet voor de 0.0-producten. "Dat is goed", vindt Van Dalen. "Vooral jongeren kunnen het onderscheid nog niet goed maken. Die zien gewoon het drankmerk voorbijkomen."

Shake
Lees ook:
Shake it! De lekkerste alcoholvrije cocktails van dit seizoen

Toch is cocktailspecialist Timo Janse wel een voorstander van alcoholvrije dranken. "Ik drink zelf bijna geen alcohol meer en baal enorm als een bar alleen maar spa rood heeft als alternatief. Dat past niet meer bij deze tijd."

Kwaliteit

Maar komt alcoholvrije gin of whiskey qua smaak wel in de buurt van de originele variant? "Ik vind dat het niet volledig hetzelfde hoeft te zijn. Je moet het niet willen na-apen, want dan valt de smaak vaak sowieso tegen. Ik probeer liever een nieuwe cocktail uit."

Qua kwaliteit is er veel verschil tussen de verschillende alcoholvrije dranken. "Het is een relatief nieuw product, dan heb je altijd goudzoekers én mensen die echt proberen iets goeds neer te zetten. Je moet oppassen dat je geen troep koopt. Soms duurt het ook even voordat een product is geperfectioneerd."

Speciaal voor Editie NL bedacht Janse een alcoholvrije cocktail genaamd: Great Edition NL. Hieronder lees je hoe je deze maakt.

Great Edition NL

  • 60 ml Tanqueray 0.0
  • 25ml verse limoensap
  • 10ml granaatappelsiroop (mag ook ranja)
  • 1 schijf komkommer

Met ijsblokjes shaken en door een fijne zeef halen. In een klein longdrinkglas met ijs schenken, aftoppen met grapefruitsoda.